Prijava

Vaša prijava

Muškarci s područja Zagrebačke županije uskoro će dobiti poziv na pregled za otkrivanje raka prostate

[]

Rak prostate je najčešći je karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj, a godišnje ih oboli oko tri tisuće. Iako su njegovi uzroci još uvijek nepoznati, ako se otkrije u ranom stadiju, rak prostate je izlječiv u vrlo visokom postotku.

Stoga Ministarstvo zdravstva pokreće Poseban program za probir i rano otkrivanje ovog karcinoma, a koji će se u pilot fazi provoditi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije gdje će biti obuhvaćeni svi domovi zdravlja. Dodatna dijagnostika i liječenje provoditi će se u Kliničkom bolničkom centru Zagreb i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice.

Specifičnost Posebnog programa je snimanje multiparametrijskom magnetskom rezonancijom putem koje će se moći vidjeti sumnjive promjene u prostati u kombinaciji s procjenom individualnog rizika.

Plan je obuhvatiti 10 tisuća muškaraca u dobi od 55 do 69 godina, kada raste pojavnost raka prostate. Ukoliko se dijagnosticira rak prostate, odluka o liječenju svakog pacijenta bit će donesena kroz odluku multidisciplinarnog konzilija koji će osigurati najbolji pristup liječenju za svakog pacijenta i podići kvalitetu liječenja raka prostate.

Model provedbe programa izradilo je Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate pod vodstvom akademika Željka Kaštelana.

Fotografija ilustracija: Pexels/Tima Miroshnichenko

Ova objava Muškarci s područja Zagrebačke županije uskoro će dobiti poziv na pregled za otkrivanje raka prostate se prvi puta pojavila na cityportal.hr.