Prijava

Vaša prijava

Labud u općini Križ obolio od ptičje gripe, prvi je to slučaj u Zagrebačkoj županiji

[]

Kod crvenokljunog labuda na području općine Križ potvrđen je slučaj visokopatogene influence ptica, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede te dodaju kako je od početka ove godine u Hrvatskoj zabilježeno četiri izbijanja influence u divljih ptica i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji.

Kako bi se spriječila pojava i širenje influence ptica na području Republike Hrvatske u propisanim mjerama stoji da se sva perad i ptice drže u zatvorenim nastambama, kako ne bi došle u kontakt s divljim pticama. Patke i guske moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Perad koja je oboljela od influence javlja se iznenadno uginuće,  potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje kao i krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

– I ovim putem podsjećaju sve da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru – ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Ova objava Labud u općini Križ obolio od ptičje gripe, prvi je to slučaj u Zagrebačkoj županiji se prvi puta pojavila na cityportal.hr.