Prijava

Vaša prijava

Završeno 24. Biblijsko bdijenje u Velikoj Gorici: Oko 200 vjernika neprekidno čitalo Sveto pismo

[]

Večernjim zahvalnim euharistijskim slavljem, koje je predslavio vlč. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, u subotu 24. veljače završeno je 24. Biblijsko bdijenje u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Neprekidno danonoćno čitanje Svetog pisma, tijekom kojeg je Biblija pročitana od korica do korica, trajalo je pet dana. Započelo je na Pepelnicu 14. veljače večernjim misnim slavljem, koje je u prepunoj župnoj crkvi predvodio župnik Norbert Ivan Koprivec. Čitanje Biblije odvijalo se uz zapaljenu svijeću, a u čitanju su sudjelovali vjernici iz župe Navještenja i drugih velikogoričkih župa. Svi čitači Svetog pisma, njih više od dvjesto, bili su obilježeni vanjskim znakom, šalom koji su za vrijeme polusatnog čitanja nosili oko vrata. Bdjenje je prekidano misnim slavljima tijekom kojih su nadahnute homilije vjernicima uputili vojni kapelan Kristijan Krajnović, salezijanac don Marijan Zovak, đakon na službi u župi Navještenja Filip Pranjić, župni vikar vlč. Antonio Kovačić i vlč. župnik Koprivec.

– Svatko od nas ima neku nakanu za koju žarko moli tijekom života i strpljivo čeka njezino uslišanje. No, kako je čovjek jedino biće ranjeno grijehom, Crkva je pozvana trajno moliti i za čovjeka i za svijet – rekao je u uvodu homilije vlč. Hačko pojašnjavajući kako se nalazimo u prvom ovogodišnjem kvatrenom tjednu koji je usmjeren prema pokori i obraćenju.

Foto: Snježana Kirinić Golubić

– Svatko od nas u sebi nosi želju biti bolji čovjek, bolji vjernik. Ta nas želja prati čitav život. Ostvarenje te želje nam teško polazi za rukom i puno puta odustajemo. Gospodin nas poziva da ustrajemo na njegovom putu i da jedni drugima budemo podrškom, a ne da jedni o drugima mislimo ‘Vidi ovoga grešnika!’ Baš zato rado otvaramo i čitamo Sveto pismo kao da čitamo povijest o čovjekovim padovima i Gospodinovim pruženim rukama. Jer nas puno ljubi puno nam oprašta i svaki susret s njim nas mijenja i preobražava. A kako ostati na Gospodinovoj strani? Tako da puno ljubimo poput Gospodina koji i na križu oprašta. Teško je tako živjeti ali važno je htjeti biti kao On, jer susret s Njime i s Njegovom riječju počinje nas mijenjati. Vraćajući se u njegovo krilo, Gospodin daruje mir i čujemo riječi ‘Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!’ A mi na to možemo samo reći ‘Bogu hvala’ što je prema nama milosrdan i velikodušan u praštanju – zaključio je propovijed vlč. Hačko.

Euharistijsko slavlje uveličao je pjesmom župni zbor. Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio predslavitelju, svima koji su sudjelovali u organizaciji i danonoćnom čitanju Biblije. Biblijsko Bdjenje ovjekovječeno je zajedničkom fotografijom sudionika misnog slavlja.

Foto: Snježana Kirinić Golubić

Slavlje, na kojem su sudjelovali i župljani drugih župa velikogoričko-odranskog dekanata i grada Zagreba, kao kršćanski agape nastavilo se nakon svete mise u župnom pastoralnom centru Nazaret. U toplom zajedništvu prisutni su iznijeli doživljaje i odjeke ovog Biblijskog bdjenja, te podijelili iskustva i svjedočanstva kako Božju riječ slušamo i po njoj živimo u našoj svakodnevnici. Svi oni koji su čitali Sveto Pismo tijekom Biblijskog bdjenja imali su se priliku upisati i u knjigu dojmova, iz koje izdvajamo dva svjedočanstva:

“Isuse, u ovih pola sata dopalo me pročitati kako si ozdravio čovjeka koji je bolovao dugi niz godina i kako nisi osudio ženu zatečenu u preljubu. Daj i nama snage ne osuđivati olako. I molim te ozdravi i danas mnoge bolesnike na tijelu i duši.

“Tvoja riječ Oče, nozi je mojoj svjetiljka. Hvala ti Oče, jer mi progovaraš i daješ pravi mir. Ostani uz mene i molim te da budem ona mala zraka koja će svijetliti drugima. Proslavljaj se ti po meni!”

Foto: Snježana Kirinić Golubić

Ovogodišnje, kao i dosadašnja Biblijska bdijenja, imalo je za cilj, ne samo da se Biblija pročita, već je to bio korizmeni poticaj da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

U župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Premda se nadahnuće javilo laicima, zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje.

Foto: Snježana Kirinić Golubić

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić

Ova objava Završeno 24. Biblijsko bdijenje u Velikoj Gorici: Oko 200 vjernika neprekidno čitalo Sveto pismo se prvi puta pojavila na cityportal.hr.