Prijava

Vaša prijava

Gradsko vijeće: Više od 10 milijuna eura za gradnju cesta i vrtić u Kolarevoj za 200 djece

[]

U nastavku prve ovogodišnje sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice gradskim je zastupnicima predstavljena Informacija o spajanju Trgovačkog društva Vode Pisarovina s VG Vodoopskrbom, a riječ je prvenstveno o usklađenju sa Zakonom o vodnim uslugama iz 2019.godine, te Vladinom uredbom iz 2023.godine kojom su određena vodna područja.

– Time je definirano da na svakom vodo uslužnom području može biti samo jedan opskrbljivač vodom. Uredbom je definirano 41 takvo područje na razini čitave Hrvatske, mi smo područje 12, kojem pripadaju Grad Velika Gorica, općine Kravarsko, Pokupsko, Orle i Pisarovina i naselje Veliko Polje iz Grada Zagreba. Obzirom na naš udio u trgovačkom društvu, a to je više od 98 posto, vjerujem kako će naziv ostati VG Vodoopskrba – rekao nam je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

 

Najdinamičnija rasprava povela se oko prijedloga Odluke o dugoročnom kreditnom zaduživanju Grada. Kako je izvijestila pročelnica za financije, Žaneta Štefančić, riječ je o iznosu od 10 milijuna i 250.000 eura , a sredstvima se planira financirati gradnja nerazvrstanih cesta, te izgradnja dječjeg vrtića u Kolarevoj ulici.

– Za građenje nerazvrstanih cesta planirano je oko 12 milijuna eura, a financiranje iz kredita bilo bi u iznosu 7,9 milijuna eura. Ovim programom obuhvaćene su ceste Bratstvo 1, Ulica Eugena Kvaternika, Ulica Augusta Šenoe, Ulica bana Josipa Jelačića, te Stepanska ulica u Donjoj Lomnici, Gradićka u Gradićima i cesta u Velikoj Mlaki, od Zamlačke do Smendrovićeve ulice. Za gradnju dječjeg vrtića u Kolarevoj ulici planirano je ukupno financiranje od 4,5 milijuna eura, od čega 2,2 milijuna eura europskih sredstava, a iz kreditnog zaduženja 2,3 milijuna eura. Objekt će imati kapacitet za prihvat oko 200 djece – izvijestila je resorna pročelnica. Ponude za kreditiranje zatražene su od tri banke, a odabrana je ona Erste banke, s godišnjom fiksnom kamatnom stopom od 3,55 posto, na sedam godina. Pročelnica je dodala kako je tu i mogućnost subvencioniranja kamate iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koje se kreće od 50 do 75 posto, a početak otplate je 31. ožujak 2025. godine.

Odluka je prihvaćena većinom glasova, a osim vladajuće većine podržali su je i nezavisni vijećnici, te oporbeni vijećnici Mosta VG. Vijećnici SDP-a istaknuli su kako su protiv novih kreditnih zaduženja, a ne protiv ovakvih projekata, te kako im nisu prezentirane ponude banaka, pa je upitno jesu li to doista najpovoljnija zaduženja. Ukupni dug Grada na kraju ove godine iznosit će 22 milijuna eura, podsjetio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas, te dodao kako su dobivene ponude banaka s kojima se i inače surađuje, a to su HPB, Erste banke i OTP banka, te kako se očekuje da će HABOR odobriti subvencioniranje kamata.

– Mi iz izvršne vlasti smo u svakodnevnom kontaktu s građanima, velike su potrebe za cestama, vrtićima, svi žele što prije, doseljavaju se i nove, mlade obitelji s djecom, pa iako je naš proračun rastao ne možemo sve potrebe iz njega namiriti i zato su nam potrebna i kreditna zaduženja – pojasnio je Karas.

 

Većinom glasova usvojena je i Odluka o zaduženju VG Goričanke kod HPB-a u iznosu milijun i 539 tisuća eura, za uređenje poslovnih prostora, s rokom otplate na 15 godina, fiksnom godišnjom kamatom od 4,8 posto, te također mogućnost subvencije kamata.

U nastavku 15.sjednice Gradskog vijeća prihvaćen je prijedloge Provedbenog plana unapređenja zaštite od požara, a jednoglasno je prihvaćen i prijedlog Zaključka o potpisivanju ugovora o upravljanju objektom Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja između Grada Velike Gorice i Muzeja Turopolja.

Gradnja centra bila je više od 90 posto financirana od strane EU fondova, a vrijednost same investicije je milijun i 518 tisuća eura. Grad će ovim ugovorom Muzeju Turopolja predati na upravljanje i samo korištenje objekt Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja – izvijestila je pročelnica Lana Krunić Lukinić.

 

Ova objava Gradsko vijeće: Više od 10 milijuna eura za gradnju cesta i vrtić u Kolarevoj za 200 djece se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Rang lista osoba za projekt Zaželi za Veliku Goricu