Prijava

Vaša prijava

Štefica Dušić iz Vukovine majstorica je izrade pisanica ‘po starinski’

[]

Na prvom ovogodišnjem Peteku na Gorice, među brojnim štandovima koji su većinom nudili domaće delicije i rukotvorine, za oko nam je zapeo štand udruge Vukovina u srcu. Osim što su nudili najfinije sarmice, koje su vrijedne žene spremale noć uoči sajma, nismo mogli ne primijetiti sasvim posebne pisanice!

– To je stara tehnika veza križićima, radi se na posebnom platnu koje smo na selu zvali panama, a za izradu jedne treba više od dva sata. Prvo si skrojite materijal, pa po nacrtanom uzroku to izvezete, podijeliti jaje koje je od stiropora, treba onda taj komadić izvezenog platna pažljivo u sve to uvući. Napravila sam pisanice koje se mogu objesiti negdje, zapiknuti u vazu kao ukras i slično – ispričala nam je majstorica zanata i članica udruge, Štefica Dušić.

 

Foto: Štefica Dušić iz udruge Vukovina u srcu izradila je prekrasne pisanice na starinski način/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Foto: Štefica izrađuje i pisanice od cica mace/G.Kiš, Cityportal.hr

Ono što se doista rijetko može vidjeti je i pisanica od jedne vrste vrbe, vjesnice proljeća.

– Radim i pisanice od cica mace i moram vam reći da to traje jako dugo, neke i godinama. Imam doma u vazi kaj sam stavila prošle godine i još uvijek su danas takve kak’ sam ih stavila – otkriva. Iz udruge su nam rekli kako su uvijek otvoreni podučiti one koje zanima neka tradicijska vještina, pa ako će biti zainteresiranih, u dogovoru s majstoricom Šteficom, organizirati neku radionicu, a možete se javiti na e-mail: vukovina.u.srcu@gmail.com, rekla nam je Sandra Maršić, predsjednica udruge Vukovina u srcu. Ujedno nam je otkrila kako će ove godine ukrasiti mjesto uoči Uskrsa.

– Sad obnavljamo naše već postojeće i prepoznatljive ukrase za Uskrs, od kojih je većina prilično velika. Ove godine ćemo napraviti i nešto novo, a to je veliki uskršnji zec od bala slame – rekla nam je predsjednica udruge Maršić.

Uskršnji ukrasi bit će tradicionalno postavljeni na vidljivim i frekventnijim zelenim površinama u Vukovini.

Foto: Udruga Vukovina u srcu izradila je posebne ukrase za Uskrs/Vukovina u srcu

Ova objava Štefica Dušić iz Vukovine majstorica je izrade pisanica ‘po starinski’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.