Prijava

Vaša prijava

Idemo dalje! Jutro poslije Rudeša prvo sastanak, a onda i trening…

[]

Nije u ponedjeljak navečer bilo ugodno biti navijač HNK Gorice. U trenucima kad su igrači Rudeša burno slavili svoju prvu pobjedu ove sezone, mogli smo samo gledati u prazno, pa možda krajičkom oka promatrati govor tijela razočaranih igrača Gorice, ali i analizirati ono što je trener Dinko Jeličić govorio nakon susreta.

– Hajduk u subotu? Idemo prvo prespavati, vidjeti gdje smo i što smo, pa ćemo onda razmišljati o Hajduku…

Ta je rečenica dala povoda za razmišljanje o raznim scenarijima. Konkretno, o najmanje tri scenarija. Prvi je bio ostavka trenera, koji je djelovao utučeno, razočarano, gotovo izgubljeno, koliko god je pokušavao ostati pribran, miran i realan. Drugi scenarij, također na tragu trenerovih riječi, nudio je moguću odluku vodstva kluba da je vrijeme za promjenu na klupi. Međutim, tu je i treći scenarij…

U njemu je pisalo da će čelnici Gorice stati uz trenera i nakon ovog, posebno bolnog poraza, da će još jedanput pokazati da razmišljaju malo drukčije nego što smo naviknuti u svijetu hrvatskog nogometa. I da će mu poslati poruku u stilu “ne ide nam, ali idemo dalje raditi”. Jutro poslije Rudeša, pokazalo se, taj treći scenarij prometnuo se u konačno rješenje.

Dinko Jeličić tako je ostao trener Gorice i nastavlja sa svojim poslom. U kojem je dobar, kojeg radi stručno i analitično, bez obzira na to što rezultati na terenu takvo nešto uporno ne potvrđuju. Razlozi za takvu odluku, osim toga što se očito čvrsto stoji na zemlji i ne donosi odluke na prečac, mogu se pronaći i u još jednoj rečenici koju je izgovorio Jeličić nakon Rudeša.

– Borimo se s puno stvari koje nas ne opterećuju, da sad ne ulazim u detalje, i nikako da se stabiliziramo. Posljedica svega toga su i rezultati, koji su, nažalost po nas, takvi kakvi jesu.

U prijevodu, nije trener jedini odgovoran za ovu lošu rezultatsku seriju, u koju se smjestilo devet poraza u posljednjih 11 utakmica. Puno je tu okolnosti, i objektivnih i subjektivnih, koji su utjecali na sve što se događa, a dobar dio njih ne ide na dušu trenera, koji nesumnjivo pokušava izvući maksimum iz resursa koje ima na raspolaganju.

U skladu s time ide i njegov nastup uoči utakmice s posljednjom momčadi prvenstva, u kojem je više puta istaknuo kako nikakvo opuštanje ne dolazi u obzir, kako je pred Goricom izuzetno važna utakmica, kako će njegova momčad biti maksimalno motivirana, što trenutačna situacija neizbježno nalaže… Drugim riječima, Gorica je protiv Rudeša bila u svom najboljem mogućem izdanju. Poseban dio ove priče je to što trenutačno ni najbolje moguće izdanje očito nije dovoljno dobro da bi se pobijedio protivnik poput Rudeša. Ili da se barem ne izgubi od protivnika poput Rudeša.

Uz trenera, koji to sasvim sigurno čini već neko vrijeme, preispitati bi se trebali i igrači, koje je trener i prozvao u najavi ove posljednje utakmice, ali i svi koji su uključeni u rad prve momčadi. Nešto očito ne štima, jer teško je, praktički nemoguće, objasniti kako je moguće da momčad koja je jesenas bila hit prvenstva danas ne može pobijediti ni momčad koja nikoga ne može pobijediti. Što točno ne štima, o čemu je tu riječ, u čemu je problem, najbolje će znati oni koji su svaki dan “unutra”, uz momčad i oko nje.

Prije nego što je poveo momčad na prvi sljedeći trening, Dinko Jeličić u utorak ujutro je okupio igrače na sastanku, a što se na njemu točno događalo, ostat će između četiri zida. Bilo je to vrijeme predviđeno za analizu prethodne utakmice, no teško je vjerovati da se tu previše raspravljalo o ulascima u međuprostor, povezivanju linija ili trenucima kad treba krenuti u presing. Puno je realnije vjerovati da su se neke stvari konačno izgovorile, otvoreno i jasno, sve sa ciljem da u budućnosti bude bolje nego što je bilo u recentnoj prošlosti, nego što je u aktualnom trenutku.

Nije, naravno, nemoguće ni da se nešto u cijeloj ovoj priči promjeni tijekom dana ili sljedećih dana, ali zasad je situacija takva da Gorica ide dalje s istim snagama. I počinje se pripremati za Hajduk, koji u subotu poslijepodne dolazi u Veliku Goricu zajedno s vojskom svojih navijača. Bit će to nekoliko desetaka puta teži zadatak za Goričane nego što je bio onaj u ponedjeljak poslijepodne, Jeličić će morati biti nogometni alkemičar ukoliko želi nešto dramatično promijeniti u izgledu i prezentaciji svoje momčadi, a dramatična promjena je neophodna.

Budući da se ona nije dogodila na klupi, morat će se dogoditi unutar momčadi. Igrača koji bi mogli biti skriveni aduti baš i nema, roster je poprilično skraćen, pa preostaje promijeniti nešto u pristupu. Gorica je prava samo kad je “našpanana” do krajnjih granica, kad probija vlastite limite, a to ova skupina igrača već dugo nije učinila. Ne bude li promjena po tom pitanju u subotu, Goricu će čekati još jedno teško nogometno poslijepodne…

Ova objava Idemo dalje! Jutro poslije Rudeša prvo sastanak, a onda i trening… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.