Prijava

Vaša prijava

FOTO Folklorašima iz Šiljakovine i Lomnice prvo mjesto na Gradskoj smotri folklora

[]

Folklorni ansambl Šiljakovina s koreografijom ‘Jel Gabela gdje je prije bila’, odnosno pjesmama i plesovima doline rijeke Neretve u Bosni i Hercegovini pobjednička je koreografija u kategoriji koreografiranog folklora na Gradskoj smotri folklora, održanoj jučer u dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Najbolji u izvornom folkloru bio je KUD Nova zora iz Donje Lomnice s prikazom suživota frajlica iz kurije Modić Bedeković s mještanima Donje Lomnice 20-ih godina prošlog stoljeća.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ujedno ‘Nova zora’ ujedno je i s koreografijom ‘Banov dol je žirom urodio’, pjesmama i plesovima iz Šiškovaca zauzela drugo mjesto, a treći su bili folkloraši iz KUD-a Velika Mlaka s pjesmama i plesovima Srijema i koreografijom ‘Na sjajnoj mjesečini’.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prema procjeni žirija, četvrti je bio Ogranak Seljačke sloge Buševec s koreografijom ‘Alaj fino to baranjsko vino’, a peti KUD Gradići s praizvedbom pjesama i plesova iz zapadnog dijela Hrvatskog Zagorja ‘ Na soncu je stolček zlat’.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, publika je imala priliku vidjeti ukupno 14 točaka, a goričke čuvare narodne baštine pratili su stručnjaci Tvrtko Zebec, Irena Miholić i Katarina Bušić.

– Dosta teško smo se odlučili koga dalje predložiti za županijsku smotru jer su sva društva na goričkoj smotri uvijek sva jako dobra. Naravno, uvijek postoje male razlike i cijelo Turopolje može biti jako ponosno na svoje folkloraše – komentirao nam je Tvrtko Zebec nakon odgledane smotre te istaknuo jedan detalj, a to je da su bile samo dvije točke u kategoriji izvornog folklora.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Moram priznati da me taj dio sve više brine. Prošle godine je bilo manje točaka, a ove još manje. Nekako mislim da bi na tome trebala poraditi cijela zajednica, odnosno razmišljat kako to popravit i vratiti domaći program. Bilo bi loše kad bi se to zapustilo – dodao je na kraju Zebec.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Više fotografija pogledajte na našim društvenim mrežama

Ova objava FOTO Folklorašima iz Šiljakovine i Lomnice prvo mjesto na Gradskoj smotri folklora se prvi puta pojavila na cityportal.hr.