Prijava

Vaša prijava

Doviđenja zimo, stiglo je toplo proljeće! Evo kakvo nas vrijeme čeka ovog tjedna i na Uskrs

[]

Vikend za nama donio nam je, kako se čini prema prognozama, konačni oproštaj sa zimom uz jedno pravo, snježno nedjeljno jutro, kojem smo se iznenadili baš kao i naši čitatelji diljem goričkog i zagrebačkog kraja. Jer snježne padaline trebale su se spustiti u tim količinama samo na području Gorskog kotara i Like. Fotografije s motivima proljeća i zime u jednom kadru su nam stizale iz turopoljske ravnice, Vukomeričkih brega, ali i zagrebačkog Sljemena i drugih dijelova metropole.

Foto: Kravarsko /čitatelj, Cityportal.hr

No, ako niste znali, mjesec ožujak je ime dobio po riječima lažujak, lažljivac, luđak, tako da su sad stvari puno jasnije. Tu zanimljivost, kao i preciznu najavu vremenskih prilika sve do Uskrsnog ponedjeljka, otkrio nam je u razgovoru prognostičar City radija, Kristijan Božarov.

– U nedjelju ujutro je po mjerenjima DHMZ-a na Sljemenu bilo 25 centimetara snijega, što i nije čudno, jer još je to kalendarski bilo očekivano, ali ipak ono što jest čudno je da su to najviše snježne oborine ove zime! Već jutros ga je ostalo još samo 8 centimetara, no i to će se ubrzo otopiti – kaže  Božarov.

 

Foto: Zagreb- Sljeme/ Na samu Cvjetnicu snijeg iznenadio Hrvatsku/ čitatelj, Cityportal.hr

Foto: Ovog tjedna vraća nam se pravo, toplo proljeće/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u prvoj polovici tjedna.

Ponedjeljak nam donosi sunčano vrijeme, a dnevna temperatura malo viša nego u nedjelju, oko 17°C. I u utorak ujutro će biti prohladno uz temperaturu blizu nule, ali u većini mjesta ipak ćemo se provući bez mraza. Prijepodne puno sunca, poslijepodne naoblačenje, a do večeri ponegdje i koja kap kiše. Dnevna temperatura bi mogla narasti na 18 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu promjenjivo uz povremeno više oblaka. Moguće je i nešto kiše ili proljetnih pljuskova, osobito popodne i navečer. Vjerojatno ćemo vidjeti i malo sunca u prvom dijelu dana. Ostaje toplo uz lagani jugoistočni vjetar, pa bi i jutarnja i dnevna temperatura trebale biti malo više nego na početku tjedna – rekao nam je Božarov.

I stižemo do svima omiljenog produženog vikenda, koji će mnogima započeti već u četvrtak. Pa evo što kažu sadašnje prognoze.

– Četvrtak izgleda promjenjivo uz sunčana razdoblja tako da bi temperatura bila sasvim ugodna. Ujutro blizu 10, a poslijepodne do 17 Celzijevih stupnjeva. Puhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Krajem dana mjestimice kiša i pljuskovi. Južina se nastavlja i u petak. Pretežno sunčano, suho i toplo vrijeme, ali uz umjeren, povremeno i jak vjetar južnih smjerova. Zato će temperatura još malo narasti, popodne moguće i do 21°C – najavljuje prognostičar City radija.

Foto: Tuđmanac u proljeće/G.Kiš, Cityportal.hr

Uskrsni vikend donosi nam povoljne vremenske prilike, ali ‘idemo i sat unaprijed’, jer već nam stiže i  ljetno računanje vremena.

– I tijekom subote i u nedjelju bi trebalo biti suho i pretežno sunčano. Nastavlja se južina pa će temperatura zraka biti još malo viša. Noćna oko 10, a najviša dnevna između 23 i 26 Celzijevih stupnjeva. Pravo toplo proljetno vrijeme . Slično i na Uskrsni ponedjeljak, ali kako dan odmiče oblaka će biti sve više. Ostaje toplo uz južinu – završno nam je rekao prognostičar Kristijan Božarov.

Dodajmo ovome i kako će tijekom uskršnjih blagdana doći i do trenutka za ljetno računanje vremena. Ove godine ono počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao u 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

 

Foto: Dobrodošlica Uskrsu u V.Gorici – umjetnička skulptura pisanice ispred Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Ova objava Doviđenja zimo, stiglo je toplo proljeće! Evo kakvo nas vrijeme čeka ovog tjedna i na Uskrs se prvi puta pojavila na cityportal.hr.