Prijava

Vaša prijava

DIP objavio liste, a u Sabor žele i brojni Velikogoričani. Evo koji…

[]

Državno izborno povjerenstvo u subotu 30. ožujka je objavilo pravovaljane liste političkih stranaka i grupe birača koje će građani moći zaokružiti na izborima zastupnika u Hrvatski sabor 17. travnja. Ove godine u svih 11 izbornih jedinica ukupno je 165 pravovaljanih lista, dok u 12. Izbornoj jedinici gdje se biraju pripadnici nacionalnih manjina je 17 kandidata i 8 zamjenika.

Velika Gorica od ovih izbora spada u I. izbornu jedinicu koja obuhvaća južni dio Zagrebačke županije, a uz naš grad tu su općine Kravarsko, Orle, Pokupsko, Pisarovina i Rugvica kao i zagrebačke gradske četvrti Črnomerec, Donji i Gornji grad – Medvešćak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Pešćenica, Žitnjak, Podsljeme i Trnje.

Ukupno je u ovoj izbornoj jedinici 17. pravovaljanih lista na kojima se nalazi i 18 Velikogoričana, a što je za 10 manje nego na izborima u 2020. godini. Svoje mjesto u saboru tražit će i jedna žena s područja općine Pokupsko. Inače, na listama se nalaze neka poznatija imena goričke politike, ali i ona malo manja. Ukupno je šest lista na kojima se nalaze naši sugrađani, a osim glasanja za željenu listu, imate pravo  iskoristiti i ‘preferencijalni glas’, a to znaći da svoj glas možete dati i jednom kandidatu s te liste za kojeg želite da vas predstavlja u Hrvatskom saboru.

Tako se na listi Domovinskog pokreta, Pravo i Pravda, Blok za Hrvatsku – Blok, Agrameri – Nezavisna lista nalazi dvoje Velikogoričana, a to su 3. Zvonimir Lovrić, 7. Marijana Peher, kao i iz općine Pokupsko Andreja Šego Turković koja se nalazi na 11. mjestu.

Na listi HDZ-a, HSLS, HDS, HNS – Liberalni demokrati i HSU nalazi se gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar i to na 4. mjestu.

Od goričkih kandidata na listi HSP-a, Hrvatsko bilo, HDSS su 3. Stjepan Palčić, 4. Mate Bekavac, 5. Ivica Gašpar, 6. Ivan Palčić, 8. Danko Ištvanek, 9. Robert Bodružić I 11. Karlo Blagaj. Lista je to na kojoj je najviše Velikogoričana, čak njih sedmero.

Uz njih, najviše Goričana na listi nalazi na listi MOST, Hrvatski suverenisti, HKS I Nezavisna lista mladih, a to su 2. Ivan Bekavac, 5. Nada Finderle, 11. Valentina Dorotić, 12. Antonio Kuliš, 13. Marija Zubec i 14. Damir Slojšek.

Na listi Možemo! – Politička platforma, na 14. mjestu nalazi se Jan Kruhak.

Dvoje Velikogoričana, je i na listi SDP-a, Centar, HSS, ‘Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom’, Narodna stranka – Reformisti – Reformisti, Građansko-liberalni savez – Glas, a to su na 7. mjestu Ivana Mlinar i na posljednjem 14. mjestu Ivo Jelušić.

Objavom lista predizobrna kampanja je i službeno počela, a izborna šutnja stupa na snagu 15. travnja u ponoć. Potpune liste s popisom svih kandidata možete vidjeti ovdje. 

 

Ova objava DIP objavio liste, a u Sabor žele i brojni Velikogoričani. Evo koji… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.