Prijava

Vaša prijava

Ekološki incident u ZTC-u: Nepoznata količina goriva izlivena u odvodnju, sanirano prije dolaska inspekcije

[]

U Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) u Velikoj Gorici došlo je do ekološkog incidenta zbog izlijevanja goriva u sustav odvodnje. Zasad je još uvijek nepoznato o kojoj količini goriva se radi, te koliko dugo se gorivo ispuštalo na taj način, prije nego što je ZTC uzorke poslao na analizu, a propuste prije dva mjeseca prijavio Državnom inspektoratu. Do dolaska inspektora na teren sve je bilo očišćeno, pa nije utvrđeno koje količine naftnih derivata su se pomiješale s otpadnim vodama.

– U obilasku smo primijetili da se osjeti miris nekakvih otpadnih tekućina koje nisu fekalije. Nakon tog incidenta koji je izoliran, dva puta se radilo uzorkovanje otpadnih voda i vode za ljudsku potrošnju. Svi pokazatelji su bili da je voda ispravna. Onaj tren kad smo saznali, smo i prijavili. Nikakvih ispiranja ni sakrivanja nije bilo – rekao je voditelj Odjela zaštite na radu u ZTC-u Miodrag Plantak u Dnevniku Nove TV. Dodaje da su nabavili nove spremnike, pregledali stare, a gorivo koje su prikupili vratili su vlasniku.

Screenshot Nova TV

Obzirom da je sustav spojen na javnu vodovodnu mrežu – moguće je da je bila ugrožena i pitka voda. No, ZTC nalaz naziva poslovnom tajnom, nema službene potvrde da je riječ o kerozinu iz helikoptera. Njegovo nepravilno skladištenje može biti opasno za okoliš i ljude, upozorava toksikolog Zdravko Tolić.

– Ako se to nalazi blizu vodocrpilišta, tu vam se nalazi benzen, fluen, ksilen i etilbenzen koji su štetni za zdravlje. Najveća opasnost prijeti od zapaljivosti, vrlo je lako zapaljiv i može stvoriti visoke temperature prilikom gorenja – pojasnio je toksikolog.

Uprava ZTC-a podnijela je i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a obaviješten je i MORH. Dobili su prekršajnu prijavu i prijeti im novčana kazna od gotovo 40 tisuća eura.

 

Naslovna fotografija: ZTC

Ova objava Ekološki incident u ZTC-u: Nepoznata količina goriva izlivena u odvodnju, sanirano prije dolaska inspekcije se prvi puta pojavila na cityportal.hr.