Prijava

Vaša prijava

Koalicija Rijeke pravde u Gorici: ‘Ovdje ne stanuje priuštivo stanovanje’

[]

Koalicija Rijeke pravde, predvođena predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, nositeljem izborne liste koalicije Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici Arsenom Baukom i goričkim kandidatima na njihovoj listi za parlamentarne izbore, Ivanom Mlinar i Ivom Jelušićem, održala je danas konferenciju za medije i to u Ulici Andrije Kačića Miošića. Ujedno su predstavili i svoj program ‘Plan za stan’.

Ovdje nismo slučajno jer Ulica Andrije Kačića Miošića je savršeni primjer onoga u što se Velika Gorica pretvorila zadnjih godina, a to je rezultat HDZ-ovog upravljanja prostorom. Duž cijele ove ulice imate betonske gromade, koje su jedna od druge udaljene maksimalno četiri metra, jedan primjer urbane devastacija grada. Marketinški se to prikazuje kao projekt jednog modernog europskog grada, no ubrzo ćete ovdje zbog nedostatka zelenila imati urbane toplinske otoke, gdje je znatno smanjena kvaliteta života – istaknula je Ivana Mlinar, v.d. predsjednica goričkog SDP-a.

Foto: Goričani Ivana Mlinar i Ivo Jelušić, kandidati izborne liste Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici/G.Kiš, Cityportal.hr

Osvrnula se i na cijene stambenih ‘kvadrata’.

U Gorici ne stanuje priuštivo stanovanje, pa se pitamo za koga se ti stanovi grade, jer si mlada gorička obitelj ili pojedinac ne mogu priuštiti stan s početnom cijenom kvadrata od tri tisuće eura. Nemamo ništa protiv doseljavanja, gradnje i širenja grada, ali ne smije profit biti jedini pokretač – rekla je Mlinar.

Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske ovome je dodao.

– Dvije su elementarne stvari koje svaki čovjek treba zadovoljiti, a to je da ima krov nad glavom i kruh u ruci. Nažalost, zadnjih par godina HDZ-ove vladavina to nije moguće za većinu ljudi. Čovjek si danas za svoju prosječnu plaću ne može kupiti ni pola ‘kvadrata’, pa ni ovdje u Velikoj Gorici. Inflacija je učinila svoje, ali ovdje se radi isto tako pohlepi građevinara. Cijene su zadnje tri, četiri godine porasle za više od duplo za što nema nikakvog ekonomskog opravdanja. Mladi nemaju gdje živjeti, a stari nemaju od čega živjeti. Mi imamo ‘Plan za stan’ i plan za rast plaća i plan kako da u ovoj Hrvatskoj ne bude korupcije, samo je na građanima da se 17. travnja odluče za promjenu – poručio je.

Foto: Kandidati na izbornoj  listi koalicije Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici/G.Kiš, Cityportal.hr

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a otkrio je osnove njihova programa priuštivog stanovanja.

– Model Poticane stanogradnje (POS) ostaje, ali se njemu dodaju i drugi modeli, poput gradnje stanova za dugoročni najam po zaštićenim uvjetima, najam s mogućnošću otkupa, iskorištavanje državnih nekretnina koje su sad prazne, ali i izgradnja posebnih stanova za osobe starije životne dobi i smanjene pokretljivosti, kako ti ljudi ne bi morali ići u staračke domove, već bi imali prilagođeno stanovanje. Čitav niz mjera, koje će se prilagoditi uvjetima svake sredine. Ovo je problem koji imamo u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Velikoj Gorici. Stanovi se grade, ali se ne grade za naše ljude – poručio je Grbin.

Nakon konferencije za medije, kandidati izborne liste koalicije Rijeke pravde u prvoj izbornoj jedinici prošetali su do Trga Stjepana Radića gdje su se družili s građanima.

Foto: Koalicija Rijeke pravde održala konferenciju za medije u V.Gorici/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Koalicija Rijeke pravde družila se s građanima Gorice na Radićevom trgu/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Ova objava Koalicija Rijeke pravde u Gorici: ‘Ovdje ne stanuje priuštivo stanovanje’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.