Prijava

Vaša prijava

FOTO Ministrica Obuljek Koržinek otvorila Interpretacijski centar Muzeja Turopolja

[]

Službeno je otvoren Interpretacijski centar Muzeja Turopolja. Europski je to projekt koji je čak s 84 posto sufinanciran bespovratnim sredstvima Europskih fondova, a vrpcu su danas simbolično prerezali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Ovom izgradnjom dobiva se jedan suvremeni prostor koji svaki muzej treba. Jedno su izložbeni prostori za stalne prostore, a drugo su oni prostori gdje se događa najvažniji dio stručnog muzejskog posla i gdje kroz različite aktivnosti, edukativne, istraživačke i prezentacijske, stručnjaci muzeja s posjetiteljima i građanima komuniciraju tu vrijednu baštinu – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te dodala kako nema mnogo ovakvih mikroregija u Hrvatskoj poput Turopolja koji su zadužili hrvatsku kulturu, znanost i umjetnost, društveni i javni život te od Hrvatskog-leksikografskog zavoda dobile svoju malu enciklopediju – leksikon.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja samo je jedan u nizu projekata koji su rezultat izvrsne suradnje Grada Velike Gorice, Vlade RH i ministarstava. Ovo označava jednu novu povijest Muzeja Turopolja, naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Hvala svima koji su sudjelovali u procesu realizacije ovog projekta. Kultura predstavlja identitet i njoj moramo dati značajan faktor. Još nekoliko kulturnih i povijesnih objekata obnavlja se na našem području sredstvima ministarstva poput Starog grada Lukavca, crkva NBDM odnosno naša gorička katedrala kako je od milja nazivamo, ali i kapela svetoga Vida. Neka naša Gorica i turopoljska tradicija nezaustavljivo dalje ide naprijed – poručio je gradonačelnik Ačkar.
Inače, Muzej Turopolja, osim turopoljskog kraja, pokriva i dio Pokuplja, Posavine i Vukomeričkih gorica, a koliko je ovo važan projekt za same djelatnike i našu kulturnu baštinu u svom govoru je istaknula ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

– Danas je izuzetno emotivan dan za sve nas djelatnike muzeja i otvaramo petu lokaciju na kojoj muzej djeluje. Ovo je zaista kapitalni projekt muzejske baštine i kulture, ne samo Turopolja već i cijele Hrvatske. Zgrada će proširiti našu djelatnost, no ona neće imati klasičan izložbeni prostor već će svojim prostorom proširiti izložbene kapacitete tako što će rasteretiti staru zgradu – istaknula je u svom govoru ravnateljica Biškupić Čurla te je zahvalila svima koji su bili sudionici realizacije ovog važnog projekta.

Centar se prostire na tri etaže. Na prvom katu su uredi za djelatnike muzeja kao i specijalizirana muzejska knjižnica s više od dvije tisuće naslova stručne literature. U prizemlju je multifunkcionalna dvorana koja će imati nebrojene mogućnosti za sve pedagoško-andragoške programe koje muzej provodi, a spadaju u kulturni život jednog grada.

– Tu je i preparatorska radionica u kojoj će se raditi na konzervaciji i restauraciji muzejskih predmeta. Podrum ispod zgrade bit će muzejski depo u kojem će se nalaziti više od 7,5 tisuća predmeta iz svih zbirki Muzeja Turopolja s ciljem očuvanja materijalne baštine našeg kraja – objasnila je Biškupić Čurla.

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Otvorenje Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja

Ova objava FOTO Ministrica Obuljek Koržinek otvorila Interpretacijski centar Muzeja Turopolja se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Završeni 6. Dani cikloturizma u Velikoj Gorici

Vatrogasna vježba Donjeg Turopolja