Prijava

Vaša prijava

FOTO Šumoborci opet u akciji: Gorički gimnazijalci i izviđači pošumljavali šumu u Bariloviću

[]

Kroz projekt Šumoborci, koji je pokrenut prije tri godine, tgorički gimnazijalci zajedno s izviđačima ovog su puta obnavljali šumu u Perjasici, na području općine Barilović.

– Sadnjom stabala kod mladih se nastoji potaknuti osjećaj povezanosti s prirodom, vlastite korisnosti i mogućnosti volonterskog djelovanja te brige za zajednicu i okoliš. U konačnici, svojim volonterskim djelovanje mladi obnavljaju šumske površine stradale od učinka klimatskih promjena – govori nam Alen Konjević, predsjednik Turopoljske udruge skauta ‘Tur’.

U sadnji je sudjelovalo tridesetak učenika Gimnazije Velika Gorica, pod vodstvom profesorice Emilije Vlaisavljević Bacan, koji su u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Turopoljskom udrugom skauta „Tur“ do sada sudjelovali u obnovi šumskog fonda u šumi Marča kod Kloštar Ivanića, u šumi Žutica između Križa i Ivanić Grada, a sada i na Perjasici u Općini Barilović. Tu je šumu Ariša, koji se počeo sušiti uslijed klimatskih promjena, a posljedično i djelovanja štetnika, zamijenila mlada šuma hrasta lužnjaka.

– Do sada smo za Šumoborce je organizirali edukacije o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i posljedicama, o ugljičnom otisku kojim ljudi utječu na klimatske promjene i obolijevanje šuma te o općekorisnim funkcijama šuma o kojima ovisi i naše zdravlje i za učenike osnovnih škola u Velikoj Gorici – ističe Konjević te podsjeća kako je do sada u organizaciji Turovaca i Hrvatskih šuma, a uz pomoć volontera  zasađeno pet tisuća sadnica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu.

 

Ova objava FOTO Šumoborci opet u akciji: Gorički gimnazijalci i izviđači pošumljavali šumu u Bariloviću se prvi puta pojavila na cityportal.hr.