Prijava

Vaša prijava

Udarnik ispisao povijest, drugi put! Na državnu završnicu opet će dvije selekcije

[]

Znaš to ti ovo njima znači? Svjetsko prvenstvo! Za ove cure nema veće stvari od te državne završnice, nema važnijih utakmica. Igrale su već više puta na jakim turnirima po Hrvatskoj i po inozemstvo, ali ovo je nešto posebno…, priča nam Martina Vugrinović, prva operativka ŽRK Udarnika, presretna i preponosna nakon vikenda za pamćenje.

Nakon vikenda, točnije, u kojem se ponovila povijest. I ispisala nova stranica klupske povijesti, jer drugu godinu zaredom Udarnik će imati dvije svoje selekcije na završnom turniru prvenstva Hrvatske u Poreču! Za jednog drugoligaša, za klub koji funkcionira u uvjetima u kojima funkcionira, s nedostatkom vremena i prostora, ovo je senzacionalan uspjeh. Udarnik će se naći među 20 najboljih klubova u državi u kategoriji U-13 i U-15, a time posao nije i završen.

– Prošle godine, kad smo prvi put u povijesti imali ove dvije generacije na završnici, vratili smo se kući malo “pokisli”. Vjerovali smo da vrijedimo više od 17. i 19. mjesta, ali zbog raznih okolnosti nismo se uspjeli predstaviti u najboljem izdanju. Nadamo se da će ove godine biti drukčije, a kao cilj smo postavili biti među prvih deset u svakoj kategoriji – kaže Vugrinović, koja će ovu mlađu generaciju sama i voditi kao trenerica.

A ovu stariju, koja je svoj dio posla u borbi za završnicu dovršila u subotu, vodi i vodite će Ljiljana Ivaci. Iskusna trenerica, ujedno i izbornica mlade talijanske reprezentacije, morala je sa svojim djevojkama u posljednjem krugu doći do barem dva boda, a u tome je Udarnik uspio već u prvoj utakmici, uvjerljivom pobjedom 23-6 protiv Zaprešića. Poraz od Gospića (20-33) u zadnjoj utakmici nije imao rezultatsku težinu, iza Udarnika ostali su klubovi kao što je Zamet, Rudar Labin, Dugo Selo, Samobor…

– Uspjeli smo na kraju, iako nije bilo nimalo lako ponovno doći do ovoga. Međutim, ovo je skupina cura koje vole trenirati, koje vole rukomet puno više od izlazaka i tih drugih stvari. Puno smo zajedno, puno su u dvorani, budući da imamo četiri do pet treninga tjedno, da igramo tu treću ligu, da ove cure popunjavaju i seniorski kadar… Čak i kad su lakše ozlijeđene, cure su tu, u dvorani, rade ono što mogu u tom trenutku – kaže Ljiljana Ivaci, nekadašnja reprezentativka Jugoslavije, koja ovu generaciju vodi posljednje dvije godine, nakon što su cure prošle kroz ruke Martine Vugrinović i Vesne Miletić.

Talent je tu, ljubav prema rukometu također, ali svjesna je trenerica Ljiljana da tu ima još puno posla, iz dana u dan.

– Ne smijemo zaboraviti da su ovo cure od 15 godina, da su u razvoju, a to znači da još imaju jako puno prostora za napredak u svakom smislu, kako fizičkom, tehničkom i taktičkom, tako i mentalnom. Moramo raditi na tome shvate da je ovo ekipni sport, da nisu same na terenu, da jedna pogreška ništa ne znači. Ali to je tako, stalno moraš tražiti sistem kako im se obratiti da bi bile na maksimumu, nekad je to kroz glazbu koju im pustiš, nekad kroz razgovor, s nekim mekše, s nekim “čvršće”… Ali to su sve vesele i pozitivne cure, lijepo je raditi s njima – kaže trenerica Ivaci, koja će u Poreču imati samo jedan cilj:

– Ne želim pričati o plasmanu, o tome mogu drugi, meni je prvi i zasad jedini cilj da budemo bolji nego prošle godine, kad smo “potonuli”. To je to o čemu pričam, to mentalno stanje… Izgubili smo prvu utakmicu i nakon toga se nisu znale vratiti u svoj ritam, pa smo na kraju gubili i od puno lošijih ekipa. Tako to ide kod njih, ili sve lete, ili sve padaju, ta krivulja stalno ide gore-dolje. Nadam se da će u Poreču ići prema gore.

 

U njezinoj ekipi je i dobar dio cura sa sportskim genima, uključujući i kćer Marte Bočkaj, nekad Kutle, jedne od legendarnih igračica Udarnika, pa onda i kćer Podravkine legende Irine Maljko, kćer našeg premijerligaškoj rukometnog suca Hrvoja Rogića, kćer lokalne niželigaške nogometne ikone Ivice Burića…

Imenom i prezimenom, državnu završnicu u U-15 uzrastu u dresu Udarnika izborile su ove igračice: Lorena Bočkaj, Jana Gojak, Anamaria Kos, Lucija Gulič, Lana Konjar, Matea Vukić, Lana Derbuc, Leonarda Burić, Petra Gudelj, Leona Lilić, Luna Gojak, Lara Bošković, Vasilisa Jakubovskaja, Tena Markov, Ema Rogić, Elena Ćirić, Lana Buhin i Carla Kovačić.

A dan kasnije, u nedjelju, potvrđeno je da će na završnicu i generacija U-13, kojoj je bio potreban samo bod u zadnje dvije utakmice. Unatoč tome, cure su uzele sva četiri. Prvo je dramatično palo Dugo Selo (21-20), čime su sve dvojbe riješene, a zatim je Udarnik bio bolji i od Dugog Sela.

– Bile su to dvije jako teške utakmice, pogotovo ova s Dugim Selom, s kojim uvijek igramo u egalu. Ovoga puta smo uspjele doći do te pobjede, nakon čega je ostalo i dovoljno snage za ogled s Ivanićem. Cure su nakon svega apsolutno zaslužile otići na završnicu, ovo je jedna jako dobra ekipa i vjerujem da ćemo imati što za reći na završnici – optimistična je trenerica Martina Vugrinović, koja je s ovim curama posljednje četiri godine, uz kraću pauzu tijekom ove sezone, kad se posvetila vođenju seniorki.

Ima i u njezinoj ekipi sportskih gena, nasljednica očeva sportaša, počevši od kćerke Matije Černetića, jednog od najboljih igrača koje je gorički rukomet ikad dao, preko kćeri bivšeg nogometaša, danas trenera Saše Sabljaka, sve do kćeri nogometnog trenera Tomislava Novosela, a tu je i mala doza politike, u liku kćeri Damira Slojšeka, predsjednika Mjesnog odbora Kurilovec…

Opet imenom i prezimenom, u ekipi koja će Udarnik predstavljati u kategoriji U-13 nastupale su ove cure: Ema Markov, Petra Sečenj, Iva Markov, Jana Jurkić, Gita Konjar, Ema Jagodić, Ana Vlašić, Gabrijela Černetić, Jana Turković, Paula Polić, Paula Bilić Prcić, Anabela Jug, Luana Bigec Sabljak, Karla Miličević, Lucija Bižić, Lana Novosel, Tena Slojšek i Nives Juratović.

 

Državna završnica za generaciju 2008. godišta igrat će se od 22. do 26. svibnja, dok će generacija 2010. godišta u Poreču biti od 5. do 9. lipnja.

Sretno, cure! I bravo za sve…

Ova objava Udarnik ispisao povijest, drugi put! Na državnu završnicu opet će dvije selekcije se prvi puta pojavila na cityportal.hr.