Prijava

Vaša prijava

Jurjevo kuca na vrata: Krijesovi će gorjeti na 12 lokacija, a čeka vas i koncert Gazdi

[]

Ove će godine jurjevski krijesovi gorjeti u 11 sučija Plemenite općine turopoljske te u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici. Tradicionalna je ovo manifestacija kojom dozivamo proljeće, a vatrom tjeramo tminu koja odlazi sa zimom, kako kažu organizatori.

Program proslave Turopoljskog Jurjeva počinje već u nedjelju 21. travnja u Mraclinu, Dubrancu, Velikoj Mlaki i Kurilovcu.

Mraclinci će se okupiti na Šabariću od 18 sati. Prije samoga paljenja nastupit će najmlađe skupine Dučeca, bit će tu scenski prikaz pogodbe sluge i gospodara, a ujedno je to i prilika za najavu nove knjige akademika Željka Cvetnića “Sveci, životinje i legende”. Uz paljenje, hrabri i spretni Mraclinci okušat će se u preskakanju krijesa, a za dobru zabavu pobrinut će se Dobre duše.

Program u Dubrancu počinje u 19 sati kod Društvenog doma, a nastupit će i folkloraši iz KUD-a Vrhovje.

Velika Mlaka priprema proslavu kod Zadružnog doma od 19:30 sati, a programu će doprinijeti nastup folkloraša iz KUD-a Velika Mlaka.

Jurjevo će se proslavit i u Kurilovcu gdje ga organizira Etno udruga u suradnji s Gradskom četvrti Kurilovec i to na livadi između Lomničke i Jelačićeve ulice.
Program počinje u 17 sati pokaznom vježbom kurilovečkih vatrogasaca, a u 19 sati zapjevat će Ansambl Jane koje ove godine slave 20 godina postojanja. Paljenje krijesa bit će u 19:30 sati.

Krijesovi uz popratni program, gorjet će i u Donjoj Lomnici, Hrašću, Lukavcu, Kobiliću, Rakitovcu, Plesu i Kučama.

Veliko centralno slavlje će biti u nedjelju 28. travnja od 18 sati u Tuđmancu. U programu sudjeluju Turopoljski banderij i Turopoljska udruga skauta ‘Tur’, a na pozornici će nastupiti FA Turopolje, KUD Ščitarjevo, KUD Mičevec, KUD Čiče, KUD ‘Nova zora’ Donja Lomnica i KUD Stari grad Lukavec.

Po završetku kulturno-umjetničkog programa Velikogoričane će zabavljati Gazde.

Ova objava Jurjevo kuca na vrata: Krijesovi će gorjeti na 12 lokacija, a čeka vas i koncert Gazdi se prvi puta pojavila na cityportal.hr.