Prijava

Vaša prijava

FOTO Jurjevo u Velikoj Mlaki uz staru izreku ‘Tko nije bil na krijesu, taj bu bil u lijesu’

[]

Proslava Jurjeva u turopoljskom kraju počela je paljenjem jurjevskih krijesova na nekoliko lokacija u našoj okolici. Krijes su jučer ispred Zadružnog doma zapalili i mještani u Velikoj Mlaki uz prigodan kulturno-umjetnički program koji su pripremili članovi KUD-a Velika Mlaka.

Okupljenim mještankama i mještanima Velike Mlake i Velikog Polja obratio se plemeniti sudec Sučije Velika Mlaka Nikola pl. Trumbetaš, koji je u svom govoru podsjetio da obilježavanje Jurjeva zauzima važno mjesto u tradiciji Turopolja te da mu je drago što Velika Mlaka i ove godine uključila u manifestaciju Turopoljski krijesovi, čiji je glavni inicijator i podupiratelj Plemenita opčina turopoljska.

Foto: Saša Baran

Potom je uslijedio nastavak kulturno-umjetničkog programa u kojem su članovi KUD-a izveli pjesme “Prešel je pisani Vuzem” i “Zeleni Juraj”, a najmlađi članovi KUD-a izveli su nekoliko plesova iz Ogulina.

Predsjednica KUD-a Velika Mlaka Đurđa Havidić izrazila je zadovoljstvo što se okupilo velik broj mještana, ali i što se organizaciji proslave Jurjeva priključuje sve više udruga. Izrazila je želju i nadu da će se ubuduće uključiti još više ljudi kako bi svi zajedno što duže održali ovaj lijepi običaj.  Članovi KUD-a potom su mještanima podijelili grančice uz želju da će svi biti dobrog zdravlja cijele godine.

Foto: Saša Baran

Predsjednica Havidić pritom je podsjetila i na staru izreku koja se vezuje uz Jurjevo: “Tko nije bil na krijesu, taj bu bil u lijesu.” i time pozvala sve da dođu na paljenje Jurjevskog krijesa i iduće godine.

Vrhunac svečanost bilo je paljenje krijesa, koji su zajedničko složili članovi Sučije Velika Mlaka i velikomlački branitelji okupljeni u Klubu “Josip Zidar”. Nakon svečanog dijela programa, uslijedilo je druženje uz pjesmu i ples.

Foto: Saša Baran

U organizaciji ovogodišnjeg Jurjeva u Velikoj Mlaki uključili su se, uz Sučiju Velika Mlaka i KUD Velika Mlaka, Društvo žena Velika Mlaka, DVD Velika Mlaka, Podružnica umirovljenika Velika Mlaka i UVDR Velika Gorica – Klub “Josip Zidar” Velika Mlaka.

Foto: Saša Baran

Ova objava FOTO Jurjevo u Velikoj Mlaki uz staru izreku ‘Tko nije bil na krijesu, taj bu bil u lijesu’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.