Prijava

Vaša prijava

Put kroz povijest Vukomeričkih gorica večeras u Zavičajnoj zbirci na Ključić brdu

[]

Večeras od 19 sati u prostorima Zavičajne zbirke Vukomeričkih gorica na Ključić brdu održat će se prvo od tri predavanja o Vukomeričkim goricama. U organizaciji Muzeja Turopolje, predavač Nikola Pejak, sakupljač usmene predaje sa šireg turopoljskog područja i predsjednik Udruge za očuvanje kulturne baštine – Mogut ispriča će posjetiteljima o povijesti imena Vukomeričkih gorica, rimskim cestama prema Pokuplju, rudnicima u Kravarskom, o poznatim povijesnim ličnostima, crkvama i kapelicama.

“Laganim se terasama diže ‘vrhovlje’ od ‘polja’. U početku je uspon posve neznatan. Podno brda ima nješto močvara i čretova, a onda se uz nisko grmlje javlja breza. Odranska šuma, Šiljakovačka dubrava i Mraclinska šuma – još posve hrastove – prelaze onda u ‘vrhovlje’, koje je prekrito vrlo lijepim bukvicima. Vukomeričke gorice nisu visoke, ali su dosta strme pa zato i doline oko Dubranca pokazuju neki osobiti romantički čar. Tu se oko Peršinovca, Kozjače i Kostanjevca na južnim slazovima dolinskim uklopiše med tamnu bukovu šumu i svježe zeleno kestenje, brojni vinogradi pored oraha i voćaka; na kraj vinograda podigla se starinska omašna hrastova ‘klet’ sa prešnicom, nekad, a i danas jošte vesela sastajališta turopoljske gospode.” – a upravo je ovako prije više od sto godina Vukomeričke gorice opisivao Emilij Laszowski.

Iduća predavanja održat će se 13. i 20. svibnja u isto vrijeme na istom mjestu, a govora će biti o tradiciji i običajima te narodnim legendama Vukmeričkih gorica. Ulaz je besplatan.

Ova objava Put kroz povijest Vukomeričkih gorica večeras u Zavičajnoj zbirci na Ključić brdu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.