Prijava

Vaša prijava

Klinci iz Pokupskog ‘rasturaju’ modelarstvo, a Magdalena i Josip predstavljat će županiju na državnom natjecanju

[]

Treću godinu zaredom Osnovna škola Pokupsko županijski je prvak u modelarstvu i sudionik državnog natjecanja. Nakon 2. kola Modelarske lige Zagrebačke županije, održane 29. travnja u Osnovnoj školi Novo Čiče, ekipa u sastavu Magdalena Muža i Josip Vranešić ostvarili su plasman na državno natjecanje.

– Ove smo godine smo imali dva kola lige, a u našoj županiji obično na natjecanju sudjeluje od 10 do 15 ekipa, uglavnom po jedna ekipa iz svake škole. Za Magdalenu i Josipa ovo je drugi plasman na državno natjecanje. Prošle godine na državno natjecanje išla je i drugoplasirana ekipa iz Dugog Sela koja je na kraju osvojila i prvo mjesto – priča nam učitelj tehničke kulture u OŠ Pokupsko, Mladen Dugonjić.

Foto: OŠ Pokupsko

Inače, modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva koje provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture u suorganizaciji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture te udrugama tehničke kulture i osnovnim školama.

– Naša modelarska liga je jako dobro popraćeno natjecanje, ekipe su jako uspješne, a mentori rade dobar posao s djecom. Jako sam ponosan na svoje učenike i ovo je odlična vrsta natjecanja jer je u pitanju praktični rad – dodaje Dugonjić, inače i predsjednik goričke Udruge TurTeh.
Ono što su ekipe morale izraditi u 2. kolu bio je model naočala. Učenici na temelju radioničkih crteža izrađuju tehničku tvorevinu od meke šperploče prema zadanom zadatku od 3 puna sata upotrebom strojne modelarske pile sigurne za rad.

– U svemu treba biti jako precizan i pažljiv, uredan, sposoban s rukama te imati praktične vještine u radu s alatima. S obzirom na to da već tri godine rade i pile, rezultat je došao – ističe Dugonjić te dodaje kako učenici imaju priliku vježbati svaki petak na satu modelarstva u sklopu izvannastavne aktivnosti.

Foto: OŠ Pokupsko

Državna razina planira se održati od 17. do 19. svibnja u Stubičkim Toplicama.

– Zadatak na državnoj razini je složeniji i tu dolaze iz svake županije najbolji. To su nijanse i detalji koji na kraju presude. Razlike su u milimetrima i mrvici lijepila. Nećemo se ništa posebno priprema, pripremali smo se za županijsko natjecanje, a sada će za nagradu ići uživati i družiti se s djecom, kupati se. Idemo opušteni i da se zabave – kaže nam ovaj učitelj koji zaista voli svoj poziv te dodaje:

– Volim to što radim, i djecu s kojom radim. Malo poslova daje takvu priliku da svake godine dolaze nove generacije djece, svake si godine uzor nekome te dobiješ priliku nekome prenijeti svoje znanje. Lijepo je to – naglašava.

Foto: OŠ Pokupsko

No, kada je u pitanju interes djece za modelarstvo, Dugonjić ističe kako ga ima. Iako je sve manje takvih, jer je novi hit postala robotika.

– Napretkom tehnologije, informatike, umjetne inteligencije sve je manje potrebe za takvim stvarima. Djeca vrijeme provode na ekranima, imaju neke druge podražaje i zanimacije pa je tu onda sve manje onih koji nešto izrađuju svojim rukama. Nadam se da će se u budućnosti vratiti i ponovno početi izrađivati sami i svojim rukama te da će više znati cijeniti to što izrade – zaključuje Dugonjić.

Suorganizatori 2. Kola Zagrebačke županije bili su Udruga TurTeh i Zajednica tehničke kulture Grada Velika Gorica.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Klinci iz Pokupskog ‘rasturaju’ modelarstvo, a Magdalena i Josip predstavljat će županiju na državnom natjecanju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.