Prijava

Vaša prijava

U Galeriji Galženica otvorena izložba ‘Obruč’ Ivana Posavca

[]

U Galeriji Galženica u petak je u sjajnoj atmosferi i pred brojnom publikom otvorena izložba panoramskih fotografija Ivana Posavca, jednog od legendarnih i ključnih imena suvremene hrvatske fotografije. Izložbu su otvorili Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica, fotograf Ivan Posavce te povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, autor predgovora i kustos izložbe, ujedno i aktualni ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

– Iako na prvi pogled, posjetitelju može djelovati da izabrane i izložene fotografije nisu povezane u jednu homogenu, koherentnu cjelinu, one zapravo samo traže ključ za njihovo kompleksnije čitanje i povezivanje na jednoj simboličkoj razini. Iako su sve Posavčeve panoramske fotografije na neki način intimne, rekla bih da je na ovoj izložbi osobni, subjektivni, introspektivni i autoreferencijalni pristup prisutan na jednoj još većoj razini nego ranije, gdje fotografije predstavljaju reference na neke privatne epizode, razmišljanja o životu i prolaznosti. No, ipak koliko god se autor s radovima otvara publici, što zahtjeva određenu vrstu ranjivosti, toliko ostaje i samozatajan, ostavljajući prostor publici za vlastita čitanja radova – rekla je voditeljica galerije Antonia Vodanović.

Foto: Ivan Buvinić

Panoramske fotografije objedinjene su nazivom ”Obruč”, a izložba se sastoji od 10 panoramskih fotografija formata 3,60 x 0.90 metara snimljenih u širem vremenskom razdoblju, od 2000. do 2022., sovjetskim fotoaparatom FT2, izvorno namijenjenom za procjenu rezultata topničke paljbe na neprijateljskom području. Objektiv ovog fotoaparata omogućuje izrazito naglašene horizontalne snimke, neuobičajenog omjera kadra. Posavec s ovom fotoaparatom snima različite scene, motive i ugođaje, poput kontinentalnih i primorskih pejzaža, veduta, te aktova.

Foto: Ivan Buvinić

– Sa svoje pozicije interpreta, rekao bih da raznovrsne motive izložbe, pa i predstavljena atmosferska stanja, prizore s kontinenta ili one zabilježene u primorju, kao obručem objedinjuje osjećaj egzistencijalne težine, prolaznosti i ljepote u prolaznosti, neukorijenjenosti, neprekidne prisile biranja, duhovnosti, krhkosti i efemernosti života i neupitnosti sudbine. Zbilja je naopaka, ali u njoj ima i novog života koji ide dalje unatoč svemu, kako nam doslovno pokazuju pojedine fotografije, a sve nam govore o ljepoti postojanja, ma kako ono teško ili čak i uzaludno bilo. Obruč su i fizički gabariti i udvojena forma izložbenog prostora Galerije Galženica, za čije niske zidove Posavčeve panorame predstavljaju idealni format. Naposljetku, sve je na svom mjestu i baš onako kako treba biti – komentirao je Branko Franceschi, autor predgovora i kustos izložbe.

Foto: Ivan Buvinić

Ako ste propustili otvorenje, izložbu možete razgledati do 7. lipnja i to ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 15:30 sati te utorkom i petkom od 16 do 20 sati.

 

Ova objava U Galeriji Galženica otvorena izložba ‘Obruč’ Ivana Posavca se prvi puta pojavila na cityportal.hr.