Prijava

Vaša prijava

FOTO Crvenouhe kornjače, njih 33 uhvaćene na području županije imaju novi dom

[]

Zoološki vrt Grada Zagreba udomio je prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije. Svoj život u kontroliranim uvjetima nastavit će 15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača. Najmanja i najlakša kornjača je teška svega 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa svega 9,7 cm a najveća čak 24,6 cm.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Jezera s područja županije posljednjih su godina nastanile invazivne strane kornjače koje ugrožavaju našu domaću barsku kornjaču. Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje zavičajnim barskim kornjačama. Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

– Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ drugu godinu za redom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima pomoću sunčališta i vrša. Hvatanje kornjača pomoću sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše se uvijek nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije  Tatjana Masten Milek.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Vrijednost projekta ‘Spas za barske – stop za invazivne kornjače’ financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 265 tisuća eura.

– Briga za autohtone vrste otvara nam izazove vezane uz zbrinjavanje jedinki invazivnih vrsta životinja. Institucije međusobnom suradnjom i zajedničkim radom mogu pronaći kvalitetna rješenja u korist dobrobiti svih životinja. Upravo to potvrđujemo primjerom premještanja crvenouhih kornjača iz Zagrebačke županije u Prvo maksimirsko jezero. To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu – rekao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Ova objava FOTO Crvenouhe kornjače, njih 33 uhvaćene na području županije imaju novi dom se prvi puta pojavila na cityportal.hr.