Prijava

Vaša prijava

Gorička kiparica Mirna Savić kreirala umjetničku instalaciju ‘Tekstilni paradoks’

[]

Velikogorička kiparica Mirna Savić kreirala je umjetničku instalaciju ‘Tekstilni paradoks’ koja je predstavljena na konferenciji Future Tense powered by Lürssen.
Pri izradi ovog djela upotrijebljeno je 50 kilograma odbačene odjeće, a skulptura ljudskog lika simbolizira opsjednutost društva kupovinom nove odjeće, progovarajući o posljedicama prekomjerne potrošnje i zagađenju okoliša.

Vješalice s novom odjećom postavljene oko skulpture dodatno ističu beskonačni ciklus kupovine.

– Ovim radom želimo potaknuti na razmišljanje o vlastitim potrošačkim navikama i ekološkim posljedicama istih te potaknuti posjetitelje na odgovornu potrošnju i očuvanje okoliša. Želim zahvaliti svojim kolegama koji su mi pomogli stvoriti ovu instalaciju u materijalu s kojim prvi put radim. Stvaralački proces je bio uzbudljiv, zajedno smo tražili kreativna rješenja. Inspiracija je dolazila spontano pa smo se u skladu s tim potrudili svaki odjevni predmet transformirati u nešto novo – istaknula je Savić.

Svoj doprinos u izradi instalacije dali su i magistra slikarstva Franciska Topolovec te magistra kiparstva Andriana Maroka.

Održivost je jedna od tema ovogodišnjeg izdanja Future Tense powered by Lürssen konferencije koju je posjetiteljima približio futurolog Martin Kruse, stavljajući naglasak na to da sve što vidimo oko sebe ostavlja ekološki otisak i da se promjena mora početi događati odmah.

Ova objava Gorička kiparica Mirna Savić kreirala umjetničku instalaciju ‘Tekstilni paradoks’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.