Prijava

Vaša prijava

Otišao je i legendarni nogometaš goričkog Radnika, Željko Smolković – Braco

[]

Susreti sa živućim nogometnim legendama Velike Gorice Ivanom Mišerić Pevijem i Nikolom Plepelićem, obično donose i novu ekskluzivnu vijest iz miljea najpopularnijeg sporta pa i u nogometnom Turopolju i lokalnoj metropoli. “Znaš li da nas je zauvijek napustio i naš suigrač Željko Smolković Braco?”- bilo je pitanje. Šok. Smolković je stariji 10 godina od potpisnika ovih redaka koji je također vrlo kratko trenirao pa i igrao s popularnim Bracom. Evo što je o Smolkoviću napisao Mišerić u svojoj bogatoj monografiji o Radniku iz Velike Gorice.

“Željko Smolković Braco rođen je 7. travnja 1940. godine u Velikoj Gorici. Nogomet je počeo igrati u NK Radniku 1954., najprije za juniore, a potom i seniorsku momčad. Igrao je na poziciji centarhalfa, danas stopera. Bio je stasit, oštar i britak inteligentni znalac pa je kod suparnika izazivao strahopoštovanje. Zbog spomenutog branio je i boje tada vrlo cijenjenog Elektrostroja iz Zagreba a bio je i u fokusu zanimanje Dinama Zagreb s kojim je neko vrijeme trenirao. Godine 1961. Smolković se vratio u Radnik u legendarnu Kolarevu za koji je igrao do kraja karijere.

Radnik je imao i malonogometnu momčad za koju je igrao i omiljeni te vrlo popularan Braco.

U klubu je bio i trener od 1969. do 1971. godine. I nakon trenerske karijere ostao je vezan uz Radnik kao član te je redovito bio sudionik svakogodišnjeg okupljanja svih generacija kluba. U medijima je objavio i nekoliko tekstova o Radniku a kao simpatizer pohodio je gotovo sve utakmice HNK Gorice dok mu je snaga to omogućila.”

Sahrana je u ponedjeljak 20. svibnja od 13.30 na Gradskom groblju u Velikoj Gorici.

Poštovani Braco, počivajte u miru, nogometni vršnjaci i oni malo mlađi, neće Vas zaboraviti.

Fotografije:  Iz monografije o NK Radniku 

Ova objava Otišao je i legendarni nogometaš goričkog Radnika, Željko Smolković – Braco se prvi puta pojavila na cityportal.hr.