Prijava

Vaša prijava

Ekološki poljoprivrednici posjetili Gradišće

[]

Višegodišnja uspješna suradnja u poticanju ekološke proizvodnje Zagrebačke županije i Gradišća nastavljena je posjetom „ Ekološkim danima polja“ u Donnerskirschenu u Austriji, koja je europski lider u ekološkoj proizvodnji. Manifestaciju BIO FELDTAGE 2024. na ekološkom poljoprivrednom imanju Esterhazy posjetili su eko proizvođači iz županijske udruge Z-EKO, te predstavnici županije i ministarstva poljoprivrede. – Važno i vrijedno što smo ovdje vidjeli su mladi ljudi i djeca, kojih je ovdje u velikom broju, kako bi se upoznali s važnosti ekološke poljoprivrede. Sam ambijent je već dovoljan da se mladi upoznaju sa načinom funkcioniranja poljoprivrednog gospodarstva, jer nalazimo se na samom gospodarstvu, u polju, okruženi domaćim životinjama, poljoprivrednim strojevima i to je zaista odličan način prezentacije poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje. – ispričao je svoje dojmove pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Foto: Zagrebačka županija

Na 70 hektara poljoprivrednog zemljišta održan je i sajam ekološke poljoprivrede na kojem je sudjelovalo gotovo 200 izlagača iz Austrije i nekoliko susjednih zemalja, što je bila iznimna prilika za razmjenu iskustava. – Efekt ovakvih evenata, u kolektivnom druženju, najbolja je razmjena iskustava. Povezivanje u bilo kojem smislu, pa tako i ekoloških proizvođača, trebala bi biti kruna svega. –  naglasio je  Dario Frangen, predsjednik Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora “Z-EKO”.

Našim poljoprivrednicama dobrodošlicu su poželjeli Nikolaus Berlakovich, dugogodišnji ministar poljoprivrede Austrije, a sada predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća i dr. Christian Brawenz, ataše Austrijskog saveznog ministarstva poljoprivrede za jugoistočnu Europu, koje je pružilo i pomoć u organizaciji putovanja.

Foto: Zagrebačka županija

Dodajmo kako Zagrebačka županija prednjači u poticanju ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, te je prije dvije godine potpisan i Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Ekološki poljoprivrednici posjetili Gradišće se prvi puta pojavila na cityportal.hr.