Prijava

Vaša prijava

Što nam prognoziraju prometni, a što stručnjaci za vremenske prilike na ovaj praznično blagdanski dan

[]

Iz HAK-a stiže prometna prognoza za 30.svibnja, Dan državnosti i ujedno i blagdan Tijelova. Povećana gužva je očekivana obzirom kako se puno ljudi uputilo na proslave, ali i na produženi vikend.

– Povećanu gustoću prometa očekujemo na važnijim cestama, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima, te pojedinim graničnim prijelazima. Zastoje očekujemo na cestama gdje traju radovi te na gradskim prometnicama.

Zbog Dana državnosti i Tijelova zabrana je prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t na važnijim državnim cestama u priobalju u četvrtak (30. svibnja) od 14:00 do 23:00. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1. Pojačan promet putničkih i teretnih vozila očekujemo na većini graničnih prijelaza – doznajemo iz Hrvatskog autokluba na čijim stranicama možete i uživo pratiti stanje na cestama.

screenshot /Videozid HAK

Meteorolozi najavljuju kako će nam vrijeme na ovaj praznično-blagdanski četvrtak biti djelomično sunčano, a u drugom dijelu dana stiže nam više oblaka.
– Kasno poslijepodne i navečer moguća je prolazna kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 25°C.
U petak će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom ili pljuskovima i grmljavinom koji mogu biti obilniji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 13 do 16°C, a najviša dnevna između 21 i 24 Celzijeva stupnja – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov s FB stranice ‘Kad će kiša?’.

Foto: ilustrativna, grmljavinsko nevrijeme/Bruno Fantulin/PIXSELL

Prognostičari DHMZ-a najavljuju kako se u nedjelju očekuje nestabilnije vrijeme, osobito na Jadranu i predjelima uz njega, dok će u ponedjeljak kiša i grmljavina zahvatiti veći dio Hrvatske. Temperatura zraka bez izražene promjene.
Iz HAK-a vozače upozoravaju i da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te upozoravaju vozače na potrebu za dodatnom pozornošću u prometu zbog sve već broja ‘dvokotača’ na cestama.

– U prometu je svakodnevno velik broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine te koriste zakonom propisanu zaštitnu opremu – poručuju.

 

Naslovna fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL (arhivska, 2023.)

Ova objava Što nam prognoziraju prometni, a što stručnjaci za vremenske prilike na ovaj praznično blagdanski dan se prvi puta pojavila na cityportal.hr.