Prijava

Vaša prijava

FOTO U Velikoj Gorici premijerno prikazan dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’

[]

U prepunoj dvorani Gorica sinoć je održana premijera dokumentarnog filma ‘Hassanovi ratovi’. Ovaj dugometražni dokumentarni film, koji su došli pogledati brojni uglednici, umjetnici i društvena elita, prati životnu sudbinu renomiranog i višestruko nagrađivanog novinara Večernjeg lista, našeg Velikogoričana, Hassana Haidara Diaba.

Film otkriva javnosti nepoznatu priču iz njegove prošlosti, kako je kao dječak držao pušku u ruci u svom rodnom gradu Bejrutu, ali i kako je stigao u svoju novu domovinu Hrvatsku te u njoj ostavio traga.

Prema riječima scenarista i redatelja filma Roberta Bubala ideja o filmu rodila se prije deset godina, a sada je konačno ugledao svjetlo dana. Veći dio filma sniman je u Libanonu, te jednim djelom u Zagrebu i Velikoj Gorici.

– Dugo sam nagovarao Hasana da krenemo u taj projekt, ali on je uporno odbijao. Mi nismo imali tada ni viziju kako bi to moglo izgledati, no s vremenom u tim našim svakodnevnim razgovorima on je polako omekšavao, a kod mene se ideja iskristalizirala. Tako smo s vremenom odlučili ispričati njegovu priču kroz puno razgovora s njegovom braćom i sestrama koji su pristali na sudjelovanje u filmu – rekao je Bubalo za Večernji list.

04.06.2024., Kino dvorana, Velika Gorica – promocija filma Svi Hassanovi ratovi, novinara Vecernjeg lista. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Na put se s filmskom ekipom uputila i Hassanova supruga Ljiljana.

– Zapravo, djetinjstvo nisam ni imao. Kada je počeo taj užasni rat, bio sam desetogodišnje dijete s puškom u ruci, rat u kojem sam ranjen nekoliko puta, u kojem sam izgubio brata i prijatelje. Nisam želio da mi se opet vrate neke stare slike, stare strahote koje u meni izazivaju veliku bol. Međutim, Robert me uvjerio da bi bilo dobro i poučno snimiti film zbog globalno važne teme – otkriva Hassan.

Uvodno prije same projekcije okupljenima se obratio i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Večeras smo ovdje kako bi odali počast još jednom našem ponosu, našem sugrađaninu i glavnoj zvijezdi ovog filma Hassanu Haidaru Diabu, koj je svojom pričom i talentom osvojio srca mnogih, a večeras ćemo imati priliku uroniti u njegov svijet kroz objektiv – istaknuo je Ačkar.

04.06.2024., Kino dvorana, Velika Gorica – promocija filma Svi Hassanovi ratovi, novinara Vecernjeg lista. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Film je snimljen u produkciji Olimp Produkcije iz Zagreba i koprodukciji Kadar Filma iz Širokog Brijega, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Ova objava FOTO U Velikoj Gorici premijerno prikazan dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.