Prijava

Vaša prijava

FOTO Druženje na jezeru Bobovica: Posjetitelji uživali u društvu noćnih leptira

[]

Jezero Bobovica kod Samobora jučer je bilo okupljalište ljubitelja leptira. Naime, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizirala je ‘Noć noćnih leptira’ u kojoj su posjetitelji imali jedinstvenu priliku promatrati šarene noćne leptire. Za tu prigodu postavljeno je i 10 svjetlosnih piramida čije je ultraljubičasto svjetlo privuklo velik broj leptira.

– Od 140 tisuća vrsta leptira koliko ih je zabilježeno u svijetu, Zagrebačka županija broji 1100 vrsta, što je znak da su im staništa očuvana i raznovrsna. Želimo ukazati na važnost leptira koji su, nakon pčela, najbolji oprašivači, a oprašivači su bitni za bioraznolikost i, osim toga, jako su dobri indikatori ako se nešto u okolišu promijeni. Zato je važno očuvati ove divne kukce i njihova staništa kako bismo očuvali ravnotežu u prirodi – istaknula je ravnateljica ustanove, Tatjana Masten Milek.

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten

Leptiri privlače pažnju svojim jedinstvenim karakteristikama te pripadaju kukcima, najbrojnijoj skupini životinja na svijetu. Njihovu posebnost, način prehrane, način pronalaženja partnera i mnoge druge zanimljivosti otkrio posjetiteljima vrsni stručnjak i lepidopterolog, Stanislav Gomboc.

– Leptiri imaju tri para nogu i dva para krila. Krila su im prekrivena sitnim ljuskama koje reflektiraju svjetlost i daju im karakteristične boje i uzorke. Odrasli leptiri u prosjeku žive oko pet dana, a postoje i vrste leptira koje žive svega nekoliko sati. Imaju složene oči, ukupno pet, koje im omogućuju da vide u širokom spektru boja, uključujući ultraljubičasto svjetlo. Također mogu osjetiti vibracije s pomoću ticala i nogu. Pojedine vrste leptira mogu letjeti vrlo brzo, brzinom od 70 km/h uz pomoć vjetrova – istaknuo je Gomboc te dodao kako leptiri jedni druge pronalaze noću s pomoću feromona.

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten

Uz promatranje noćnih leptira, postavljena je i izložba leptira, a kroz lupu su posjetitelji mogli detaljno vidjeti morfologiju tijela leptira te provjeriti svoje znanje u nagradnom kvizu.

Leptirima su bili posebno fascinirani učenici Osnovne škole Vladimir Deščak, pogotovo leptirima koji su im sletjeli na ruku i koje su mogli vidjeti izbliza.

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten

Foto: Javna ustanova Zeleni prsten

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO Druženje na jezeru Bobovica: Posjetitelji uživali u društvu noćnih leptira se prvi puta pojavila na cityportal.hr.