Prijava

Vaša prijava

Zrno veličine pšenice može promjeniti život, zato je pravilan samopregled dojke izuzetno važan

[]

Svega nekoliko minuta potrebno je izdvojiti, barem jednom mjesečno, kako bi na vrijeme spriječili i otkrili karcinom kojeg se u Hrvatskoj otkrije šest novih slučajeva dnevno. Riječ je o raku dojke od kojeg uglavnom obole žene, a rijeđe i muškarci.

Na području Zagrebačke županije već više od 23 godine, podići svijest i upozoravati o ranoj važnosti otkrianja ove bolesti, ali i educirati glavni je cilj i zadaća Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Upravo kako bi svoju udrugu približile svakom građaninu, organiziran je Dan otvorenih vrata. Osim doznati nešto o udruzi, bila je to prilika i za izmjeriti krvni tlak ili šećer.

07.06.2024. – Dan otvorenih vrata Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Naša glavna zadaća je edukacija o pravilnom samopregledu dojke. No sam samopregled kao metoda nije nikako dovoljan i uz njega treba još ultrazvuk i mamograf. Činjenica je da svaka osoba svoje tijelo najbolje poznaje. Ukoliko radite samopregled jednom mjesečno, od 18. godine, u slučaju da i dobijete tumor dojke otkrit ćete ga na vrijeme, jer primijetit ćete na sebi promjenu koju prošli mjesec niste imali – priča nam predsjednica udruge Đurđa Dehin te dodaje kako je tu ona mogućnost veća za izlječenje i bolju kvalitetu života.

Foto: FB Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

– Žene koje su bile na našim edukacijama i koje su radile samopregled upravo onako kako smo im mi pokazali, našle su tumor veličine pšeničnog zrna. Tu ne govorimo više o nekakvoj velikoj bolesti ili velikoj operaciji, to je jedan mali zahvat. Na žalost dođu nam žene s tumorom koji je star 5 do 7 godina – naglašava Dehin.

Stoga, kako se to ne bi događalo, mnogo ulažu u samu edukaciju i to već od rane dobi.

– Svake godine educiramo učenike u srednjim školama na području cijele Zagrebačke županije. Već u rujnu nastavljamo s našim edukacijama po školama, jer to je najvažnije. Do sada smo imale edukacije u Crvenom križu, Zelini, Donjem Vukojevcu, Strmcu…rado se odazovemo gdje god nas pozovu – kaže nam predsjednica udruge.

Foto: FB Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

Edukacije provode edukatorice, kojih na žalost, zbog manjka slobodnog vremena i drugih obaveza ima sve manje. Jednako tako, udruga ima i sve manji broj članica.

– Nadam se da ćemo ove godine uspjeti skupiti nekoliko žena da ponovno organiziramo edukacije. Jer mi smo već stare, trebaju nam mlađe žene koje će to nastaviti. Kada smo počele raditi prije 23 godine, imale smo oko 3,500 tisuća članica, sada nas je tek 300. Broj se smanjio jer više ne idemo s mobilnim mamografom. Tada smo svakodnevno imale u grupi po dvadeset žena koje su došle na pregled. Tada su žene masovno dolazile jer je to bilo nešto novo za njih – govori Dehin.

Foto: FB Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije

Najviše ih veseli kada netko sam iskaže interes za ovakvom vrstom edukacije.

– Nedavno smo bili na edukaciji u jednoj poslovnoj firmi, i to nam je zaista bilo jedno lijepo iznenađenje. Jedna gospođa koja je kao djevojka bila članica naše udruge te je završeni edukator. Jednoga dana me nazvala i pitala bi li voljela odraditi edukaciju u firmi u kojoj radi. Ostale smo zaista pozitivno i ugodno iznenađene cijelim pristupom – prepričava Dehin koja bi voljela da ovakvih poziva bude što više.
No, do tada u udruzi ne miruju. Planiraju se akcije i aktivnosti sve do kraja godine.

07.06.2024. – Dan otvorenih vrata Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Vraćamo se edukacijama po školama, čeka nas i naša humanitarna akcija Ružićasta vrpca kada ćemo ponovno prošetati ulicama grada s prepoznatljivim rozim kišobranima i balonima ukazujući na važnost samopregleda. Također u listopadu – mjesecu borbe protiv raka dojke, planiramo odraditi i jednu veliku tribinu na tu temu – objašnjava nam planove predsjednica Dehin te još jednom poručuje svim ženama…

– Svaka bolest je izliječiva, ako je rano otkrivena pa tako i rak dojke. Često kažem – Žene moje drage, reprize vam nema, život je samo jedan, čuvajte se, pazite se. To vam je pet minuta u mjesec dana, toliko možete izdvojiti za sebe – poručuje za kraj.

07.06.2024. – Dan otvorenih vrata Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Zrno veličine pšenice može promjeniti život, zato je pravilan samopregled dojke izuzetno važan se prvi puta pojavila na cityportal.hr.