Prijava

Vaša prijava

Ovih će dana s neba pasti milijun kolačića, a evo zašto ih ne smijete dirati

[]

Više od milijun kolačića past će s neba na području cijele Hrvatske, a sve s ciljem cijepljenjem lisica protiv bjesnoće. Riječ je o proljetnoj kampanji oralne vakcinacije lisica Ministarstva poljoprivrede koja je počela u subotu 8. lipnja, a kojom se avionom iz zraka polažu mamci s cjepivom protiv bjesnoće.

Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti od koje obolijevaju domaće i divlje životinje te ljudi, a ovom se mjerom, kako ističu iz resornog ministarstva, značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja.

– Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva nisu opasni za kućne ljubimce te druge divlje i domaće životinje. Cjepivo je u obliku ružičaste otopine upakirano u kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivog mamca koji podsjeća na kolačić – objašnjavaju iz ministarstva te dodaju kako se mamci koji se pronađu u prirodi ne smiju dirati niti micati.

U slučaju da vam se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili ga pronađete na javnoj površini možete ga ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume. No, iako mamac nije opasan za zdravlje ljudi, obavezno koristite zaštitne rukavice jer se njegov miris može prenijeti na kožu i smetati ljudima.

Kampanja bi trebala biti gotova do 20 lipnja.

– Pozivamo građane, da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom – pozivaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Ova objava Ovih će dana s neba pasti milijun kolačića, a evo zašto ih ne smijete dirati se prvi puta pojavila na cityportal.hr.