Prijava

Vaša prijava

FA Šiljakovina bit će županijski predstavnik na državnoj smotri folklora u Čakovcu

[]

Folklorni ansambl Šiljakovina predstavljat će Zagrebačku županiju na državnoj smotri folklora koja će se krajem listopada održati u Čakovcu. Rezultat je to 24. Smotre koreografiranog folklora održane danas u Domu kulture u Buševcu. O najboljem županijskom predstavniku odlučivao je tročlani žiri stručnjaka u sastavu Tvrtko Zebec, Irena Miholić i Katarina Bušić, a biralo se između deset županijskih folklornih društava. Vidjeli smo i čuli pjesme i plesove iz zapadne Hercegovine, Negovca i okolice, Posavine, Svete Nedelje, okolice Vinkovaca, Moslavine, Međimirja, folkorne motive Hrvata iz kosovske Letnice te pokladne motive iz Strizivojne.

– Bilo je teško odlučiti, tri društva bila su jako blizu po izvedbama i kvaliteti. Jako su bile male razlike, zaista su odskočili u svojim izvedbama u odnosu na preostala društva. I ostali su imali izvrsne izvedbe, no nedostajalo je one pozitivne energije i snage u svakom od tih nastupa dok je kod ova tri društva to sve od početka raslo i vidjelo se da im je točka sjela – komentirao nam je nakon odgledane smotre Tvrtko Zebec.

Detalji su ipak presudili i odluka je pala na FA Šiljakovinu čiji su članovi izveli koreografiju ‘Jel Gabela gdje je prije bila’ pjesme i plesove iz Doline rijeke Neretve u BiH.

Uz njih, gorički predstavnici bili su i članovi iz KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice, a nastupili su još i HKUD ‘Petra Zrinski’ iz Vrbovca, KUD ‘Oštrc’ iz Ruda, KUD ‘Preporod’ iz Dugog Sela, KUD ‘Hruševec Kupljenski’, KUD ‘Klinča Sela’, FA ‘Sveta Nedelja’, KUD ‘Kraluš’ iz Stupnika te KUD ‘Kupljenovo’.

– Jako je bilo teško odlučiti birati između deset društava, a izabrati samo jednog. Sva društva su bila snažna, vidi se da se intenzivno radi i da su svi jako puno uložili. Nekima su točke malo bolje legle, nekima treba još malo vremena – komentirao je Zebec i poručio im neka samo i dalje nastave raditi na očuvanju I promicanju kulturne baštine.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Organizator smotre bio je Ogranak Seljačke sloge Buševec, a pokrovitelj je bila Zagrebačka županija. U ime, Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, uvodno je pristune pozdravio predsjednik Zlatko Herček.

– Pozdravljam vas u ime županijske zajednice, koja okuplja više od 160 raznih društava iz područja kulture. Ove godine, u okviru programa do sada smo odradili pet smotri. Krenuli smo sa glumcima, limenom glazbom, mažoretkinjama, sada imamo koreografirani, a već za tjedan dana slijedi nam još izvorni folklor pa tamburaši – podsjetio je Herček te poželio svima puno uspjeha.

Ova objava FA Šiljakovina bit će županijski predstavnik na državnoj smotri folklora u Čakovcu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.