Prijava

Vaša prijava

Puhelek-Purek proizveo šampionski sauvignon

[]

Na 56. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske održanu u dvorani „Kraluš“ u Svetom Ivanu Zelini pristiglo je 273 uzoraka vina a dodijeljeno je 5 velikih zlatnih, 88 zlatnih, 111 srebrnih i 49 brončanih diploma, te 6 priznanja, a tek 6 uzoraka nije zadovoljilo kriterije. Vina je ocjenjivalo stručno povjerenstvo pod vodstvom predsjednice komisije dr. Ivane Alpeze dok je vizualni identitet boca ocjenjivalo povjerenstvo na čelu sa Sašom Špiranecom. Zagrebačka županija je vinorodna regija, a brojne vinske ceste putokaz su u plodne vinograde i vinske podrume u kojima dozrijevaju vrhunske sorte vina.

Vinarija Puhelek-Purek na “domaćem terenu” osvojila je najveći broj nagrada za nekoliko svojih vina a njihovo bijelo mirno suho vino Sauvignon iz lanjske berbe proglašeno je šampionom Zagrebačke županije. Inače, obitelj Puhelek Purek vinogradarstvom i proizvodnjom vina bavi se više od sto godina, a dugogodišnja tradicija i kvaliteta dala im je epitet kraljice i kraljeva Sauvignona i Kraljevine zelinskog kraja.

Foto: Zagrebačka županija

Izložbu je otvorio povjerenik za sport predsjednika Republike Hrvatske Tomislav Paškvalin koji je istaknuo važnost ovakvih izložbi.

– Hrvatska je zemlja bogate vinske tradicije, a vinari kontinentalne Hrvatske zauzimaju posebno mjesto u toj priči, jer njihova vina nose prepoznatljive arome i okuse našeg podneblja. Nije to samo promocija naše hrvatske vinske kulture već i doprinos razvoju turizma i gospodarskom napretku. – poručio je Paškvalin.

Vinogradari i vinari imaju značajnu podršku Zagrebačke županije koja na sve načine pomaže kako bi našim vinogradarima bilo bolje i kako bi lakše prebrodili značajne štete koje često imaju zbog vremenskih nepogoda. Njihov je posao na otvorenom i takva događanja otežavaju im čuvanje i uzgoj loze, rekao je u pozdravnom govoru župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

– Zagrebačka županija svake godine u proračunu priprema značajna sredstva kako bi naši vinari i vinogradari lakše funkcionirali. Zelinski kraj je poznat po vinima koja brandiraju ovaj vinorodni kraj. Zahvalan sam svima koji doprinose promociji vinarstva u Zelini, ali i drugim krajevima naše županije gdje uspijevaju vina izuzetne kvalitete. – rekao je župan.

Foto: Zagrebačka županija

Unatoč zahtjevnim vinogradarskim godinama u vinskim podrumima toče se vina svjetske klase.

– I ove godine je bilo vrlo zahtjevno održati zdravlje vinove loze, no zahvaljujući trudu, znanju i raspoloživoj tehnologiji, zadržana je vrlo visoka razina kvalitete i svaka dobivena medalja apsolutno je zaslužena. – rekao je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

Podrška Ministarstva poljoprivrede vidljiva je u investicijskom ciklusu od 224 milijuna eura usmjerenih vinogradarima i vinarima.

– Otvorili smo natječaj u 4 ciklusa, ali vjerujem da ćemo uskoro ponovno otvoriti novi natječaj na koji će se proizvođači moći kandidirati. – poručio je državni tajnik Tugomir Majdak koji je u ime hrvatske Vlade uputio čestitke nagrađenim vinarima.

Inače, ova izložba s tradicijom dužom od pola stoljeća proglasila je ovogodišnjeg šampiona. Naime, OPG “Izvori života Zelenika – Ilok” izložili su traminac izborne berbe prosušenih bobica koji je oduševio žiri, te ga je ocijenio najboljim vinom kontinentalne Hrvatske. S područja Zagrebačke županije još je nagrađeno bijelo mirno vino s ostatkom šećera – zeleni silvanac, berba 2023. Vinarije Žnidarić i pjenušavo vino borošak brut vinara Željka Borošaka.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Puhelek-Purek proizveo šampionski sauvignon se prvi puta pojavila na cityportal.hr.