Prijava

Vaša prijava

Županija osigurala gotovo 70 tisuća eura za projekt „Zaželi“

[]

Zamjenik župana Ervin Kolarec predstavnicima gradskih društava Crvenog križa Zagrebačke županije dodijelio je ugovore vrijedne 68.600 eura kojima sufinancira program „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ financiran kroz Europski socijalni fond.

– Kako kaže refren poznate pjesme Sve je lako kad si mlad, stoga smo svjesni da nas starost sve čeka i dužnost je mlađih generacija skrbiti o onima koji trebaju našu pomoć, koji su gradili našu sadašnjost i budućnost. Zato smatram da je upravo ovaj projekt jedan kvalitetan način zajedničke pomoći, vođen humanošću i solidarnošću kako bi unaprijedili život naših starijih sugrađana i osoba s invaliditetom. – rekao je Kolarec.

Projekt provode gradska Društva Crvenog križa u sklopu kojeg će pomoć u kući obavljati 90 geronto-domaćica, a očekuje se da će se uskoro pridružiti kolege iz zaprešićkog kraja sa svojih 8 gerontodomaćica. One će na terenu ispunjavati krajnji cilj projekta – pomoć ranjivim skupinama građana.

U projekt je uključeno 547 korisnika, a dodatan novac od 350 eura za božićnice i 350 eura za regres stimulacija je osobama koje provode projekt na terenu, rekla je Ana Stepinac koja obavlja posao geronto-domaćice u velikogoričkom Crvenom križu.

Foto: Zagrebačka županija

– Doista su se uključile sve osobe koje imaju empatiju za sugrađane starije životne dobi i zdušno obavljaju sve poslove u kućanstvima. Naši korisnici su oduševljeni i prema našim iskustvima potreba za ovim dijelom suradnje zaista je velika. – naglasila je Stepinac.

Katu Zrakić za projekt je zaposlilo samoborsko Društvo Crvenog križa, a pomoć u kući koju pruža ne svodi se samo na kućanske poslove.

– Mi smo također u kontaktu s njihovim liječnikom i odlazimo u trgovinu po prehrambene namirnice. No, ono što je u njihovoj svakodnevici jednako važno – mi smo ti koji jedini otvaramo njihova vrata, vjerujete, teško mi je to reći, ali mi smo njima svjetlo na karaju tunela, jer su potpuno sami. Često ima je najpotrebniji samo – razgovor. Zato me ovaj posao ispunjava, jer koliko god ja dajem svojim korisnicima, oni vraćaju još više meni. – emotivno je ispričala Zrakić.

Foto: Zagrebačka županija

Zajedništvom Zagrebačke županije i gradskih društava Crvenog križa, ovaj projekt provodi se dulji niz godina. Ravnateljica samoborskog Društva Crvenog Križa, Anica Francetić pohvalila je Županiju je prepoznala važnost provedbe projekta.

– Kada smo kretali s projektom „Zaželi“ faza I, Zagrebačka županija je provoditeljima projekta donirala automobile kako bi lakše obavljali sve zadatke. Evo, sada smo došli do faze IV i ti automobili su i dalje aktivni. Nama je to bio dodatan poticaj da je ono što radima zaista dobro i potrebno zajednici. S druge strane bi je to feedback da u Zagrebačkoj županiji rade ljudi koji isto tako osjećaju potrebe zajednice i zato vam još jednom – hvala! – zaključila je Francetić.

Dodajmo kako kroz ovaj projekt teže zapošljiva skupina naših sugrađanki dobiva priliku za zaposlenje, korisnicima je osigurana višestruka pomoć putem koje mogu ostati u svojim domovima, a naša zajednica dobiva predznak solidarnosti i brige za bližnje.

Ova objava Županija osigurala gotovo 70 tisuća eura za projekt „Zaželi“ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Rodio nam se Elin!