Prijava

Vaša prijava

Nigdje bez boce vode i šešira! Iako ga ne vidimo, sunce itekako grije, a evo što nas čeka sutra…

[]

Iako zbog zamućene atmosfere ne vidimo sunce, ono itekako grije. Najviša temperatura danas bi mogla doseći između 32, ponegdje i 36 °C, a u većini krajeva umjerena je opasnost od toplinskog vala. Zagrebačka regija obojana je u žuto što označava da je vrijeme potencijalno opasno pa bi građani zbog vrućina trebali biti na oprezu.

– Izbjegavajte boravak na suncu u najgorem razdoblju dana, od 10 do 17 sati, pogotovo djeca, trudnice i starije osobe kao i osobe s kroničnim bolestima. Treba redovito piti tekućinu, ali izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina ili šećera. Preporuka je jesti češće i manje obroke te sve dnevne aktivnosti treba prilagoditi ovim zahtjevnim vremenskim uvjetima i povišenim temperaturama – ističe Katarina Petroci iz goričkog Crvenog križa te podsjeća na simptome toplinskog udara.

– To su glavobolja i vrtoglavica, uznemirenost, smetenost, zbunjenost, a koža je crvena, topla i suha na dodir dok je puls ubrzan. Najčešće se tu javlja i povišena tjelesna temperatura, a u težim slučajevima može se pojaviti i poremećaj ili gubitak svijesti – dodaje Petroci i posebno upozorava da se životinje i djeca ne ostavljaju u vozilima na suncu.

Foto: Screenshoot DHMZ

Današnji dan još ćemo nekako preživjeti, no kako ističu iz DHMZ-a sutra bi trebalo biti barem djelomice sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala.

Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno i izraženiji. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura uglavnom od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 28 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C.
Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Foto: Screenshoot DHMZ

Preporuke su i da se svakodnevno prati vremenska prognoza i upozorenja, ali i preporuke što činiti, odnosno ne činiti za vrijeme toplinskog vala.

Naslovna fotografija: Pixabay

Ova objava Nigdje bez boce vode i šešira! Iako ga ne vidimo, sunce itekako grije, a evo što nas čeka sutra… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.