Prijava

Vaša prijava

Majstorske diplome steklo i 12 Velikogoričana

[]

Obrtnička komora Zagreb uručila je majstorske diplome obrtnicima koji su uspješnom nadogradnjom strukovnog obrazovanja položili Majstorski ispit. Riječ je o 161 kandidatu s prostora Zagreba, Zagrebačke županije, ali i ostalih dijelova Hrvatske.

– Nije mala stvar od 640 majstora na cijelom nivou Hrvatske, gotovo jedna trećina majstora položila je ispite za svoje majstorsko zvanje. Ove godine bilježimo porast broja majstora, broja novih obrta, ali i što nas jako veseli to je porast broja učenika u strukovnim školama. Osim što je časno zanimanje, danas biti majstor je jedna obaveza za cjeloživotno obrazovanje, ali to je i garancija i dokaz kvalitete za uslugu – naglasio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Antun Trojnar.

Svoje majstorske ispite položilo je i 12 velikogoričkih majstora, a među njima je i Ivan Birek.

– Položio sam majstorske ispite zbog potrebe svog obrta. Stalno kod sebe imamo goričke učenike na praksi, jer zaista malo poslodavaca u Velikoj Gorici koji imaju položene majstorske ispite i mentore. Ima jako puno domaće djece koja idu za kuhare i konobare, a kako je nestašica u ugostiteljstvu dobro je uvijek uzeti mlađe generacije na praksu i naučit ga poslu i nadati se da će na kraju i stvaraš sam sebi radnika – komentirao nam je Ivan.

Majstorska diploma je kruna strukovnog obrazovanja koja dolazi nakon završene srednje škole, zatim trogodišnje prakse i polaganja majstorskog ispita. U ime Zagrebačke županije obrtnicima je majstorske diplome uručio pročelnik za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić, koji je naglasio što ovaj korak znači obrtnicima.

– Položiti majstorski ispit znači jedan veliki korak za te ljude. Ulaze u svijet poduzetništva, otvaraju obrte što znači da će biti i mentori za nove učenike. Drago mi je da se u županiji otvaraju novi obrti, ali i tvrtke – istaknuo je Fašaić.

Otvaranje novih obrta pridonosi pozitivnoj gospodarskoj slici Zagrebačke županije koja je lani po broju poduzetnika bila 3. županija u Hrvatskoj, a naši poduzetnici po ostvarenoj neto dobiti također su 3. u državi.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice sudionicima 9. Zagrebačkog obrtničkog sajma, a među kojima je dobitnik i Grad Velika Gorica.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Majstorske diplome steklo i 12 Velikogoričana se prvi puta pojavila na cityportal.hr.