Prijava

Vaša prijava

Brigom o okolišu i boravkom u prirodi u Kravarskom brinu o svom mentalnom zdravlju

[]

U posljednje vrijeme svjedoci smo smanjivanja boravka i aktivnosti djece na otvorenom, dok u istom razdoblju bilježimo sve veći broj djece koja doživljavaju teškoće u području mentalnog zdravlja. Briga za mentalno zdravlje djece danas je važna tema jer uz obitelj i svi sudionici odgoja i obrazovanja djece imaju svoju ulogu.

Jedan od načina kako se može promicati mentalno zdravlje učenika, jačati psihološku otpornost i razvijati kompetencije važne za nastavak školovanja i život je vrlo jednostavan, boravkom u prirodi, smatraju iz Osnovne škole Slavka Kolara u Kravarskom gdje se tijekom školske godine 2023./24. provodi Erasmus+ projekt ‘Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe’.

Foto: OŠ Slavka Kolara Kravarsko

Jedan od glavnih ciljeva projekta su zaštita i podrška mentalnom zdravlju učenika koristeći prirodu kao dostupan resurs za učenje i poučavanje. Smatraju kako su bogatstvo Vukomeričkih gorica šume koje trebaju sve češće postati učionice.

– Interdisciplinarnim pristupom izvan zidova učionice potaknut će se motivacija za učenje, aktivno učenje, promjena pristupa učenju, spremnost za rješavanje problema i odgovornost. Potiče se dubinsko i trajno učenje, posebice primjena znanja i vještina u novim situacijama i kreativnost učenika – ističu iz škole te naglašavaju važnost projekta za jednu ovako manju seosku školu.

Foto: OŠ Slavka Kolara Kravarsko

– Planirano je i realizirano deset aktivnosti mobilnosti učitelja koji su pohađali tečajeve u raznim europskim zemljama, dvije mobilnosti učitelja u kojima su učitelji posjetili odgojno-obrazovne ustanove kako bi se pratio rad sustručnjaka, realizirana je grupna mobilnost učenika te je u našu školu pozvan stručnjak kako bi prenio svoja specifična znanja našim učenicima i učiteljima – ističu iz Osnovne škole Slavka Kolara.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, a o svim projektnim aktivnostima u ovoj školi možete vidjeti ovdje.

Ova objava Brigom o okolišu i boravkom u prirodi u Kravarskom brinu o svom mentalnom zdravlju se prvi puta pojavila na cityportal.hr.