Prijava

Vaša prijava

Vrhunski glazbenici i jedinstvene sakralne ljepotice ponovno se susreću na Festivalu drvenih kapela Sancta Barbara

[]

Šest drvenih sakralnih ljepotica starih više od 300 godina i ove će godine otvoriti vrata istaknutim glazbenicima i publici koja će uživati u koncertima u sklopu šestog izdanja Festivala drvenih kapela Sancta Barbara. Festivalski program koji će trajati od 30. lipnja do 7. srpnja pravi je mamac za sve ljubitelje glazbenih poslastica, a danas je u prostorima Turističke zajednice Velika Gorica predstavljeno ono što nas čeka na ovom glazbenom putovanju.

– Našim drvenim kapelicama tih nekoliko dana ponovno se udahne život jer su one posebno lijepi svjedoci vremena koje je prošlo i lijepih vještina koje su postojale u našem kraju, a to je specifično drveno graditeljstvo – rekla je uvodno direktorica goričke Turističke zajednice Maja Toth.

Koncerti će se održati u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici i Jakuševcu u Zagrebu, dok će se popularno ladanje održati ispred kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

– Festivalski program predstavlja sjajna glazbenike, poput svjetski poznatog Edina Karamazova koji će s Igorom Parom svirati romantičnu gitaru u Velikoj Gorici; Tomaža Sevšeka Šramela koji će prvi puta festivalskoj publici predstaviti instrument harmonium d’arte u Lijevim Štefankima te fantastične ansamble koji će uglazbiti drevne drvene kapele – istaknula je ravnateljica Festivala, Valentina Badanjek Pintarić te naglasila kako je i ove godine vizual posvećen umjetniku Božidaru Škofaču čuvaru tradicijske baštine koji je lani preminuo.

– Ovime uz naše barokne bisere tradicijske arhitekture promoviramo i glazbenike i ljude koji su zaslužni što se puno naše tradicijske baštine očuvalo. Škofač je upravo jedan od njih pogotovo na području Pokuplja – dodaje Badanjek Pintarić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Otvorenje festivala tradicionalno se održava u prelijepoj Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji primjer drvenog baroknog sakralnog graditeljstva Sjeverne Hrvatske. Šesto izdanje festivala otvorit će u nedjelju 30. lipnja barokni ansambl Ars Longa koji je u istoj kapeli sjajnim nastupom otvorio i prvo festivalsko izdanje.

– Svakako širu publiku očekujemo u subotu 6. srpnja na popularnom festivalskom ladanju koje će se održati ispred Kurije Modić-Bedeković. Tu će se publici predstaviti vrhunske pjevačice okupljene u ženski ansambl Zwizde, a koje pjevaju tradicijsku glazbu područja na kojima žive Hrvati Šokci, ali publika će ovom prigodom imati priliku prvi puta čuti zanimljivu etno-jazz fuziju tradicijske i jazz glazbe sjajnog Tria Pavla Golubića – ističe ravnateljica festivala.

Po prvi puta, premijerno u jedinoj zagrebačkoj drvenoj kapeli, odnosno Župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Jakuševcu, publika će imati prilike poslušati restaurirane orgulje graditelja Pavla Pumppa koji je između 1827. do 1863. godine, upravo na području na kojem se održava Festival, izgradio šezdesetak glazbala od kojih je sačuvano tek osamnaest. Riječ je o trenutno najvrjednijem povijesnom instrumentu u Zagrebu.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Program 6. Festivala drvenih kapela Sancta Barbara u nedjelju 7. srpnja zaključit će festivalski ansambl -Capella Lignum.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice.

– Festival je događanje koji spaja tradiciju, glazbu i samu kulturnu baštinu. Grad podupire festival koji prezentira našu turopoljsku baštinu, ali i stvara određeni moderniji pristup za buduće generacije – istaknula je pročelnica za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić te pozvala sve Velikogoričane da posjete neki od koncerata.

Festival podupire i Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županije, Sisačko-moslavačka županija, TZ Velike Gorice, Grada Zagreba i Grada Petrinje te općine Pokupsko.

– Imamo jednu jedinstvenu priču, a na našem području županije imamo zaštićena područja i kulturna dobra pa upravo ovakvim festivalima dajemo novi život kapelama i novu priču našeg destinacijskog kraja – naglasila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Ulaz na festival je slobodan, a program možete pronaći ovdje. 

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava Vrhunski glazbenici i jedinstvene sakralne ljepotice ponovno se susreću na Festivalu drvenih kapela Sancta Barbara se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Kadetsko PH