Prijava

Vaša prijava

Besplatan prijevoz kreće u ponedjeljak! ‘Vozna karta se ne plaća, ali je obavezna’

[]

U ponedjeljak će se ispisati još jedna crtica u povijesnim knjigama našega grada. Ostat će zapisano da je Velika Gorica 1. srpnja 2024. postala prvi grad u Hrvatskoj koji je omogućio svojim građanima besplatan komunalni linijski prijevoz. Uz to, našim će krajem od prvog dana srpnja prometovati autobusi koji su oslikani u prepoznatljive turopoljske motive, što će dodatno uljepšati cijelu sliku.

Svi ti novi autobusi, prigodno ukrašeni, prometovat će onako kako su to u anketi tražili sami građani, a jedna od novih linija je i ona koja vodi prema Mičevcu. Nije, naravno, i jedina, budući da će po novome postojati i linije koje povezuju centar grada i željeznički kolodvor, kao i poslovnu zonu Meridian 16, Veliku Mlaku…

Iako će prijevoz biti besplatan, putnici će na svih 16 lokalnih linija morati imati voznu kartu. Po odredbama Zakona o komunalnom linijskom prijevozu ona je nužna i zato će putnici na raspolaganju imati dva jednostavna rješenja.

– Da, prijevoz je besplatan, subvencioniran je od Grada u stopostotnom iznosu, ali svejedno je potrebno imati voznu kartu. Tako nalaže zakon i toga se moramo držati, a dobro je imati kartu ili Arriva karticu i zato što je to ujedno i osiguranje u slučaju bilo kakve nesreće. Karticu je moguće preuzeti kod vozača ili u gradskoj upravi, nije na ime i prezime i nema rok trajanja. Osiguranje se aktivira svaki put kad se putnik prijavi da je ušao u autobus, što je radnja od jedne sekunde – objašnjava Ante Nakić iz Arrive.

Neće biti kontrole, ni vozači neće inzistirati, ali…

– Vozači će upozoravati putnike da bi trebalo imati vozne karte, ali nije baš da ćemo raditi probleme s ljudima. Za svakog putnika je bolje da ima tu kartu – kaže Nakić.

Da ne bi bilo zabune, na linijama od Zagreba do Velike Gorice i dalje će voziti ZET-ovi autobusi, a svi Arrivini bit će na okupu u ponedjeljak u 9 sati, kad i građani mogu doći na naš Autobusni terminal, posvjedočiti jednom povijesnom trenutku.

Ova objava Besplatan prijevoz kreće u ponedjeljak! ‘Vozna karta se ne plaća, ali je obavezna’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.