Prijava

Vaša prijava

Kakve veze imaju Henning Berg, Olof Mellberg i Ivan Prelec? Mogli bi imati…

[]

Jedan je rođen u gradu Eidsvollu, skupio je točno stotinu nastupa za Norvešku, igrao je 66 puta za veliki Manchester United, pod monumentalnim Alexom Fergusonom uzeo jednu nezaboravnu Ligu prvaka i dva Premiershipa, a prije i nakon toga bio je član i Blackburna, Glasgow Rangersa…. Čovjek se zove Henning Berg i danas ima 54 godine.

Drugi je rodom iz Gullspånga, ikona švedskog, ali i svjetskog nogometa. Za reprezentaciju Švedske upisao je 117 nastupa, a najveći dio igračke karijere proveo je u Aston Villi. Vrhunac karijere dogodio se jednom sezonom u Juventusu, a prošao je i Villarreal, Olympiacos, Kopenhagen… Ime mu je Olof Mellberg, po pitanju stila odjevanja briljira i u 47. godini.

Treći je bio kapetan kadetske reprezentacije Hrvatske. Ozljede su mu vrlo rano usmjerile karijeru, koja je zbog toga iz Dinama vodila prema Udarniku i Poletu iz Buševca, a malo potom i do rekreativnog nogometa kod Panadića. U najboljem slučaju. Što i nije ispalo loše, jer tu se počela rađati neka druga, zasad vrlo zanimljiva priča… On je Ivan Prelec, došao je “već” do 36. rođendana.

E sad, kakve to sve skupa ima veze jedno s drugim, odnosno trećim? Kako javljaju skandinavski mediji, moglo bi imati…

Ivan Prelec, znat će svi imalo upućeni, već dvije i pol godine vodi danskog superligaša Vejle (usput rečeno, izgovara se “Vajle”, dobro će ta informacija doći barem kladioničarima). Došao je u klub, dakle, kao 34-godišnjak, potpuni anonimac za dansku nogometnu javnost, u trenutku kad je već bilo jasno da će Vejle ispasti iz najvišeg ranga. U završnici sezone, ipak, stvari su se posložile malo drukčije i na kraju je jedan bod nedostajao Prelecovoj momčadi da ostane u ligi.

Ipak, Vejle je ispao. A Prelec ostao, jer zato je i došao, da vrati klub tamo gdje je bio. Učinio je to sa stilom, Vejle je u drugoj ligi bio vodeći od prvog do posljednjega kola i nekoliko kola prije kraja bilo je jasno da se momčad vraća u Superligu, u društvo Kopenhagena, Midtjyllanda, Brondbyja… I da Prelec, naravno, ostaje.

U sezoni koja je slijedila, onoj iza nas, Vejle nije dobio pojačanja, samo se popunio na nekim pozicijama i, kako će to upućeni jako dobro oslikati, krenuo u rat s pištoljem na vodu. Prelec je, međutim, kombinirao, radio, vjerovao, prenosio to na svoje igrače i – uspio! Vejle je sačuvao status u ligi 12 iz koje ispadaju dva kluba, a na kraju su detalji dijelili Preleca i njegove igrače, klub s drugim najmanjim budžetom u ligi, od prvog mjesta u Ligi za ostanak i utakmice za iskorak u europska natjecanja!

Prelec je sezonu u takvim okolnostima otvorio s pet poraza, da bi iz vodstva kluba odgovorili – novim ugovorom. Toliko su cijenili sve što radi, bili su toliko zadovoljni viđenim, da im nije padalo napamet puštati ga bilo gdje. Sama činjenica da je jedan mladi hrvatski trener u državi poput Danske već pune dvije i pol godine govori dovoljno sama za sebe, a sve govori da čelnici Vejlea nisu i jedini koji su svjesni u koliko se dobrog trenera razvija 36-godišnji Velikogoričanin.

Naime, nakon sezone u kojoj se njegov klub borio za ostanak u ligi, Prelec navodno ima nekoliko ponuda! Interes su, koliko se može doznati iz skandinavskih medija, pokazali neki klubovi iz vrha danskog nogometa, ali i iz inozemstva. Najdalje je s tim interesom, pišu Šveđani, otišao je AIK iz Stockholma. Toliko daleko da se već navodno dogovaraju opcije raskida Prelecova ugovora s Vejleom, što bi lako moglo dovesti do toga da Šveđani plate Dancima ozbiljnu odštetu za dečka s adresom u Kurilovcu!

I tu se negdje vraćamo na početak… Donedavno je trener AIK-a, kluba koji je 12 puta bio prvak Švedske, bio Henning Berg. Nekadašnji trener Legije, Videotona, Skjaerna i dva ciparska kluba otišao je iz Stockholma sredinom lipnja, a od tad traje i potraga za njegovim nasljednikom. Kako tvrde švedski portali, Prelec je iskočio kao glavni favorit za tu poziciju, a protukandidat mu je Olof Mellberg, osebujni Šveđanin koji je prošle sezone radio u domovini, vodio prvoligaša Brommopojkarnu.

Biste li prepoznali Olofa Mellberga? Utakmice je u Brommopojkarni vodio u ležernom izdanju, sa šlapama na nogama…

Mellbergova prednost, kako doznajemo, bit će to što za njega nije potrebno plaćati odštetu, dok u Prelecovu ugovoru nema fiksne odštete, nego nju treba tek dogovoriti. Spomenut će neki izvori u toj priči i moguću “milijunsku odštetu”, pri čemu nije navedeno radi li se o krunama ili eurima, ali tu neke velike razlike ionako nema. Poanta je u tome da je vrlo realna mogućnost da jedan klub drugome isplati odštetu za trenera, što nije baš svakodnevna praksa u svijetu nogometa, i to nakon što je taj trener u jednom klubu proveo dvije i pol godine…

Ukratko, Ivan Prelec je na štihu. Trenerska karijera razvija mu se fantastično, kroz Goricu, koju je uveo u prvu ligu, a zatim i Legiju, Istru i Dinamo II dobio je dovoljno prostora da sazrije kao trener, a sad polako dolazi vrijeme za puno veće i važnije stvari. Koje će, nekako se čini, također biti samo jedna od stanica na putu prema još i puno većim dosezima, koji će doći u godinama pred nama…

Uz Preleca su u Vejleu, a bit će i u AIK-u ako se stvar realizira, i još dva naša čovjeka. Damir Grlić, u nogometnom puku poznatiji kao Cico, prvi je njegov suradnik, a Mario Škrablin brine o fizičkom pripremi njihove momčadi.

Dečki, bravo!

Ova objava Kakve veze imaju Henning Berg, Olof Mellberg i Ivan Prelec? Mogli bi imati… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.