Prijava

Vaša prijava

Vodstvo za kraj: Autori izložbe u Galženici upoznat će vas sa životom Julija Knifera, cijenjenog hrvatskog slikara

[]

Sutra je zadnji dan izložbe ‘U ritmu meandra s Julijem Kniferom’ , a tim povodom dvoje autora, spisateljica Sanja Lovrenčić i likovni umjetnik Dominik Vuković – provest će posjetitelje kroz osobit svijet koji su dočarali zajedničkom slikovnicom te ispripovijedati ponešto o vlastitom iskustvu susreta s Kniferovom umjetnošću. Ove godine obilježava se stota godišnjica rođenja i dvadeseta godišnjica smrti jednog od najcjenjenijih i najutjecajnijih hrvatskih slikara.

Riječ je o izložbi koja predstavlja petu slikovnicu u seriji “Hrvatski likovni umjetnici” koju su realizirali Sanja Lovrenčić i Dominik Vuković. Serija je nastavljena 2024. godine s novom slikovnicom posvećenom jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Juliju Kniferu.

Slikovnica “U ritmu meandra s Julijem Kniferom” koristi tekst i dvadesetak ilustracija kako bi na djeci prilagođen način ispričala priču o nastanku osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferove umjetnosti – meandra. Kroz autorove bilješke, djeci se približava i ideja o „anti-slici“. Osim toga, uspostavljen je i dijalog između Knifera i umjetnika koji su utjecali na njega ili mu bili bliski tijekom stvaralačkog vijeka.

Posjetitelji će imati priliku razgledati i kupiti istoimenu slikovnicu, a početak je sutra u 19 sati.

 

Ova objava Vodstvo za kraj: Autori izložbe u Galženici upoznat će vas sa životom Julija Knifera, cijenjenog hrvatskog slikara se prvi puta pojavila na cityportal.hr.