Prijava

Vaša prijava

Jednoglasno ZA besplatne vrtiće! I vladajući i oporba podržali ovu povijesnu odluku

[]

Gorički gradski vijećnici na ljetnoj 17. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno su podržali Prijedlog Odluke o besplatnim vrtićima za male Velikogoričane od 1. rujna ove godine. Prijedlog je vijećnicima iznijela pročelnica Lana Krunić Lukinić.

– Riječ je o redovnom 10-satnom programu. Ovom odlukom kvaliteta rada i usluge neće pasti. Moram naglasiti da će dodatne programe roditelji plaćati po simboličnim cijenama. Grad će plaćati punu ekonomsku cijenu dok će za Montessori, dramski, umjetnički, sportski, engleski program plaćati od 27 do 34 eura. Roditelji čija djeca imaju prebivalište u Velikoj Gorici, a polaze u vrtiće u Zagrebu da će Grad također preuzeti plaćanje ekonomske cijene od 344 eura kao i za djecu u goričkim gradskim i privatnim vrtićima – pojasnila je pročelnica Krunić Lukinić te podsjetila kako su materijalna prava djelatnika u vrtićima prethodne godine povećana, a pregovara se sa sindikatima o novom povećanju.

Ispred kluba SDP-a vijećnik Ozren Robić istaknuo je kako će podržati ovu odluku.

– Bilo bi ljepše da je do toga došlo i prije. Slažem se da vrtići nisu samo prostori za čuvanje djece već da se u masu segmenata stvara podloga za kvalitetan razvoj djeteta, veću sigurnost, bolje obrazovanje i sviđa mi se dio rečenice: ‘dječji vrtići su mjesta najisplativijih društvenih ulaganja’ – rekao je Robić.

Ozren Robić

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ispred kluba Domovinskog pokreta, dr. Zoran Lovrić naglasio je kako je ovo ‘ozbiljan zgoditak i dobra pobjeda’.

– Jedino bi molio one koji sudjeluju u pregovorima sa sindikatima o materijalnim pravima djelatnika u vrtićima da budete što popustljiviji u tim pregovorima u korist odgajateljica. Bojim se da ćemo kao u svim segmentima društva, izgubiti ljude – kazao je Lovrić.

Vijećnik Vedran Zobec, ispred kluba HDZ-a, podsjetio je predizbornu kampanju na lokalnim izborima gdje je gradonačelnik kao kandidat istaknuo kako će većinu svog truda, vremena i znanja, uložit da osigura do kraja svog mandata mjesto u vrtiću za svako dijete i da roditelje oslobodi plaćanja naknade.

– To je kod mnogih kolega izazvalo šok i nevjericu jer im je to tada zvučalo kao nemoguća misija. Neki su s ove govornice znali reći da smo lagali i obmanjivali javnost. Ali evo, sada smo u 2024. godini, neka građani prosude sami je li to bilo populizam ili ne. Na nama je da mladim obiteljima koje se doseljavaju u naš grad budemo primjer i damo im podršku da ostaju ovdje kod nas živjeti – komentirao je Zobec.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nekoliko vijećnika javilo se za pojedinačne rasprave, među njima je bio i SDP-ov Ivo Jelušić koji je istaknuo kako je ovo jedna od boljih odluka koje će vijeće donijeti.

MOST-ov Damir Slojšek naglasio je kako će klub Mosta svakako podržati ovaj hvalevrijedan projekata te se veseli i novoj školi i vrtiću u Kurilovcu.

Vijećnik Zvonko Kunić istaknuo je da je ovo jedan veliki financijski trošak za gradski proračun te istaknuo:

– Nemojmo iduće godine kada bude bilo izvršenje Proračuna biti toliko zločesti i očekivati da će proračun biti zdrav i imati višak prihoda nad rashodima. Vjerujem da će gradska vlast imati sreće i dodatnih prihoda u proračun da to na neki način podmiri. Važnost ovakvih programa u demografskoj ulozi sigurno je velika, želim nam svima da ovu djelatnost uspijemo isfinancirati – dodao je Kunić.

Vijećnik Juraj Odrčić usporedio je Veliku Goricu i grad Osijek koji se pohvalio da će njihova sva djeca imati mjesto u vrtiću, a riječ je o svega 3600 djece. Mala je to brojka za velik grad poput Osijeka.

– Mi imamo svega 400 djece manje u vrtićima, a Osijek je duplo veći grad od Velike Gorice. Ovo je sve jedan pokazatelj da je ta potreba u našem zemljopisnom okruženju doista velika i da su ljudi i roditelji s pravom očekivali i dočekali ovaj dan – dodao je Odrčić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

I tako je i bilo, na red je došlo glasanje, a prijedlog odluke na kraju je jednoglasno donesen.

Spomenimo i kako Gradsko vijeće nije prošlo bez stanki i konferencija za medije od strane oporbe. Prvo su stanku zatražili iz SDP-a kako bi na press konferenciji izrazili svoje nezadovoljstvo s prošle sjednice Gradskog vijeća kada se raspravljalo o izvršenju Proračuna. Kažu kako su prihodi proračuna bili manji od planiranih te da je obveza da se rebalans radi kada prihodi ili rashodi odudaraju od planiranih te se tada trebaju uskladiti s očekivanim rezultatima. Prozivaju kako se u ovom slučaju, kako navode u svom priopćenju radi ‘o nestručnom vođenju financija grada, pogrešci struke ili nalogu politike’.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S druge strane, MOST je tražio stanku zbog toga što nisu bili zadovoljni svojim odgovorom na Aktualnom satu na temu pročistača. Pitanje je uputio vijećnik Damir Slojšek, koji nije bio zadovoljan odgovorom direktora VG Vodoopskrbe, Krunoslava Višića.

– Postavio sam pitanje postoji li neki rok, gospodin Višić je odgovorio da nema. Ono što mi znamo je da se ako se ne objavi ili ne odradi natječaj Javne nabave u zadanom roku slijedi novčana kazna. Natječaj je bio otvoren u siječnju, a sada je već srpanj. Želimo znati gdje je zapelo i problem stvari. Svjesni smo da su vrijednosti puno veće i da se trebaju tražiti sredstva, ali ta sredstva ili imamo ili nemamo. Stalno nam je do toga i želimo da se to riješi čim prije – ističe Slojšek.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivan Bekavac spomenuo je kako je izgrađeno 150 kilometara novih kanalizacijskih cijevi koje ne mogu biti u funkciji do izgradnje pročistača te je podsjetio kako je u tijeku treći natječaj za odabir izvođača. Istaknuo je zabrinutost za osiguranjem potrebnih sredstava za njegovu izgradnju te hoće li se u nedostatku sredstva standard izgradnje srozavat.

Vijećnici su još na sjednici glasali o godišnjim izvješćima o radu i financijskim planovima gradskih javnih, kulturnih i društvenih ustanova. Zatim donijeli su odluku o povećanju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika, odluci o organizaciji, načinu naplate i kontroli parkiranja na području grada…

Ova objava Jednoglasno ZA besplatne vrtiće! I vladajući i oporba podržali ovu povijesnu odluku se prvi puta pojavila na cityportal.hr.