Prijava

Vaša prijava

FOTO U Hagnju podignut posljednji vodotoranj u sklopu županijskog vodoopskrbnog sustava

[]

Podignut je posljednji, peti vodotoranj u sklopu projekta „Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok“. Vodotoranj Haganj teži 50 tona, visok je 29 metara i kapaciteta 200 kubičnih metara. Vodotoranj će se puniti iz precrpne stanice Cugovec čija je gradnja u završnoj fazi. Toranj će služiti za osiguravanje tlaka u cjevovodima i omogućiti daljnje širenje vodoopskrbne mreže.

– Bez ovakvih objekata ne bismo mogli izgraditi vodoopskrbnu mrežu jer ne bismo imali potrebni tlak. Ovaj vodotoranj ga omogućuje, te kako bi se u budućnosti mogla širiti mreža za udaljenija naselja. Ovo je peti po redu vodotoranj koji dižemo u sklopu projekta RVS-a, a svi se nalaze na području Vrbovca – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

U Općini Gradec izgrađeno je novih 40 kilometara mreže te nekoliko stotina priključaka, uz već napravljenih 5 tisuća priključaka na području grada Vrbovca. Kraj radova očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine kada će se sve pustiti u pogon.

– Zadnji vodotoranj podignut je upravo u našoj općini na području vodoopskrbnog područja Vrbovec. Samo tri naselja, od njih ukupno 20 u općini, pokriveno je vodovodom. Svi koristimo bunare, koji imaju sve manje dotoka vode. Ova prva faza pokrit će 60% mrežne pokrivenosti i već će donijeti veliku promjenu. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli ovom projektu, te se nadamo da će se uskoro realizirati i ostatak kako bi imali zaokružili cjelokupni sustav – naglasila je načelnica općine Ljubica Ambrušec.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako će ovim projektom 30 tisuća novih stanovnika dobiti mogućnost priključenja na sustav javne vodoopskrbe, a dodatnih 70 tisuća stanovnika imat će poboljšane uvjete vodoopskrbe.

– Izgrađeno je i rekonstruirano 425 kilometara sustava te tako nadmašuje brojne druge projekte u Hrvatskoj. Više nije upitna sigurnost vodoopskrbe i ispravnost vode za potrošnju. Na ovom je području mogućnost priključenja bila na 63%, a sada će se ista dići na više od 91%. Gubici će se u mreži smanjiti sa 30 na 20-tak posto što će omogućiti racionalniju vodoopskrbu i trajnu sigurnost na području, te priključenje novih korisnika – dodao je Đuroković.

Trenutno se u Zagrebačkoj županiji vode projekti vrijedni više od 250 milijuna eura od čega je 135 milijuna iz sredstava Europske unije.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO U Hagnju podignut posljednji vodotoranj u sklopu županijskog vodoopskrbnog sustava se prvi puta pojavila na cityportal.hr.