Prijava

Vaša prijava

FOTO Folkloraši iz Nove zore oduševili publiku na međunarodnom festivalu u Tunisu

[]

Ljetni period brojna kulturno-umjetnička društva koriste kako bi otputovala i prezentirala hrvatsku tradiciju na drugim krajevima svijeta. S tim ciljem, otputovali su i članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice koji su sudjelovali na 61. međunarodnom festivalu Aoussou u Tunisu.

Ovaj festival jedan je od najvećih u Tunisu i održava se u Sousseu, trećem po veličini tuniškom gradu, smještenom na Sredozemnom moru te poznatom po jednoj od najočuvanijih i najvećih medina u islamskom svijetu, koja je 1988. upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi.

Foto: FB KUD ‘Nova zora’

Članovi kulturno – umjetničkog društva su održali nekoliko nastupa u gradovima Sousse i Port El Kantaoui na kojima su oduševili brojnu publiku izvođenjem slavonskih napjeva, turopoljskih plesova te međimurskog intermezza. Festival je ovo koji se održava uzastopce više od 60 godina, a na njemu uz hrvatske predstavnike sudjeluju i ansambli i folklorne grupe iz Francuske, Poljske, Njemačke, Alžira, Libije i Maroka.

Foto: FB KUD ‘Nova zora’

U sklopu festivala KUD „Nova zora“ je potpisao Ugovor o twinningu i partnerstvu s predsjednikom Udruženja Aoussou karnevala, Walidom Ben Hacenom, koji je ujedno i direktor festivala u Sousseu. Cilj dokumenta je jačanje međunarodne suradnje te razmjena kulturnih i umjetničkih karakteristika dvije države, s posebnim naglaskom i na poticanje međusobne turističke razmjene i promotivnih aktivnosti. Ugovor je u ime KUD-a „Nova zora“ potpisala tajnica udruge,  Zlatica Krznarić.

Foto: FB KUD ‘Nova zora’

Tijekom svog boravka u Tunisu, članovi KUD-a „Nova zora“ na najljepši način izvedbama tradicionalnih plesova, pjesama i skladbi predstavljaju Republiku Hrvatsku i Zagrebačku županiju s obzirom na veliku popraćenost tuniških medija ovog festivala, ali i brojnu publiku koja je oduševljena izvedbama tamburaša, pjevača i plesača.

Foto: FB KUD ‘Nova zora’

Umjetnički voditelj „Nove zore“ je Antun Leinveber koji je plesače pripremio za ove nastupe, dok je glazbeni voditelj Zoran Jakunić uvježbao svirače.

– Organizatori su iznimno zadovoljni nastupima, glazbom kao i bogatim nošnjama, a članovima ‘Nove zore’ će ova turneja ostati u lijepom sjećanju s obzirom na ljubaznost i dobru organizaciju domaćina – javili su nam iz KUD-a.

Foto: FB KUD ‘Nova zora’

Foto: FB KUD ‘Nova zora’

Ova objava FOTO Folkloraši iz Nove zore oduševili publiku na međunarodnom festivalu u Tunisu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.