Prijava

Vaša prijava

Jedinstveni uzorak turopoljskog kožuha kao motiv novog županijskog suvenira

[]

Zagrebačka županija, destinacija bogata poviješću i nasljeđem, predstavila je novi suvenir s jedinstvenim uzorkom. Radi se o majicama s posebnim uzorkom narodne nošnje iz 19. i 20. stoljeća, koji odiše tradicijom. Riječ je o dezenu turopoljskog kožuha, lajbeka izrađenom od kože koji je nekoć bio dio narodne nošnje ovog kraja.

Turopolje, poznato stoljećima kao “Plemenita općina Turopolje”, obiluje drvenom arhitekturom te materijalnom i nematerijalnom baštinom. Turopoljski kožuh je značajan dio tog nasljeđa, a obitelj koja i danas izrađuje ove elemente narodne nošnje ističe da je jedan takav kožuh bio darovan bivšoj prvoj dami SAD-a, Lauri Bush.

O turopoljskom kožuhu, koji datira iz kraja 19. i početka 20. stoljeća, saznali smo više od Tine Miličević, kćeri Tomislava Miličevića, koji je izradio prsluk za Lauru Bush kao poklon jednog od naših ansambala.

– Turopoljski kožuh nosio se zimi. Postoji muška verzija s dugim rukavima te ženski prsluk. Izrađivao se od štavljene kože, a jedinstven je po tome što su ornamenti isti i u muškoj i ženskoj varijanti. Posebnost ovog odjevnog predmeta je u tome što su pečene bobice kože ručno prišivane, što je rezultat dugotrajnog ručnog rada. Svaki djelić, od kožnih ornamenata do ovčjeg runa, šiva se ručno – objašnjava Tina Miličević, čiji otac od 90-ih godina prošlog stoljeća njeguje ovu tradiciju.

foto: TZZŽ

Turistička zajednica Zagrebačke županije odlučila je promovirati jedinstveni uzorak turopoljskog kožuha zbog njegove posebnosti i jedinstvenosti. Inače, proteklih godina, ova regionalna turistička zajednica osigurala je da svi suveniri budu praktični za svakodnevnu uporabu, poput majica i narukvica s raznim motivima, koji nikog nisu ostavili ravnodušnim.

– Volimo suvenire koje ljudi doista koriste i imaju priliku nositi. Ove majice predstavljaju treće izdanje suvenira s uzorcima našeg kraja. Nakon majica s uzorkom ruže, jednog od naših simbola, te suradnje s poznatim brendom nakita i narukvica s vjerskim motivima ove zime, došlo je vrijeme za promociju našeg predivnog Turopoljskog kraja – poručila je Ivana Alilović,  direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Iz turističke zajednice pozivaju da svi zainteresirani prate njihove digitalne kanale i otkrivaju da će u danima pred nama organizirati nagradni natječaj u cilju promocije ovog novog suvenira. Savršen je to spoj tradicije i modernog, promovirajući bogatu povijest i kulturno nasljeđe Turopolja kroz atraktivan i privlačan dizajn.

Ova objava Jedinstveni uzorak turopoljskog kožuha kao motiv novog županijskog suvenira se prvi puta pojavila na cityportal.hr.