Prijava

Vaša prijava

Črnko: Imamo mlad i dobar kadar, ali možda bacimo i još dvije “bombe”…

[]

Sedma je, kažu, krizna. U braku, pa zašto onda ne bi bila i u nogometu. A baš u svoju sedmu sezonu prvoligaškog života u subotu od 21 sat ući će nogometaši Gorice.

I bit će teška, najteža dosad, Gorica će biti glavni kandidat za ispadanje, jer otišli su joj svi igrači, čak i neki iz stožera… Tako nekako ide narativ u okruženju HNL-a, među onima koji prate, koje zanima, koji imaju mišljenje.

– Kad smo ušli u prvu ligu, govorili su da ćemo odmah glatko ispasti i da se više nikad nećemo vratiti. A Gorica je, evo, već sedmu godinu u prvoj ligi. To valjda znači da nam je ovih zadnjih šest godina samo bonus… – sa smiješkom kaže predsjednik kluba Nenad Črnko u obraćanju medijima uoči početka nove sezone.

Da, bit će teško i zahtjevno, u to nema nikakve dvojbe, ali bilo je tako i prošlih godina. Pa se uvijek pronalazilo rješenje. Pronaći će se i ovoga puta…

– Kad radite i živite u nogometu, dobro znate da je svaka sezona puna upitnika. Tako je više-manje kod svih klubova iz SuperSport HNL-a, barem dok ne prođe prvih nekoliko kola, koja će nam svima reći na čemu smo otprilike. Uspoređujući s prošlom sezonom, u kojoj smo doživjeli blagi pad u izvedbama i rezultatima, mogu reći da ćemo sigurno biti bolji nego što smo bili na proljeće – uvodno je rekao Črnko.

Od odlaska Marija Brkljače s funkcije sportskog direktora predsjednik istovremeno odrađuje i taj dio posla.

– To je samo prijelazno rješenje, budući da očekujemo određene tranzicije unutar kluba, a u sklopu toga će se i puniti mjesto sportskog direktora. Suludo bi bilo ugovorom se sad vezati s nekim, pa mu za dva ili tri mjeseca otkazivati suradnju… Uostalom, koordinirano i ciljano smo radili. Nismo se žurili i doveli hrpu igrača odmah na početku priprema, nego smo gledali po pozicijama igrače koji bi nam donosili pluseve. Neće svi raditi prevagu, ali vjerujemo da svi mogu donijeti neki plus na svojim pozicijama.

Iz kluba je otišao dvoznamenkast broj igrača, no prvi čovjek kluba u tome ne vidi nerješiv problem.

– Gledajući minutažu i pozicije, najveći gubitak su nam odlasci Mitrovića i kapetana Mrzljaka. Kad nabrajam odlaske Matavža, Blummela, Munksgaarda i drugih, mislim da smo ih kvalitetnije nadomjestili. Išli smo na određenu sinergiju mladosti i iskustva, iako čak mislim da smo u ovom trenutku i malo premladi. Slijedom toga, bit će sigurno i uspona i padova, tako da apeliram na strpljenje bude li se to događalo. Pomoći će nam dolasci Mikanovića i Pavlovića u tom smislu, iako Pavlović ima tek 23 godine, ali bili smo u deficitu s iskusnijim igračima odlascima Matavža, Mrzljaka, Vujnovića…

Od starijih, tu su i dalje Maloča i Štiglec, stigao je i Mikanović, plus golmani Banić i Radošević, a uz njih i cijeli niz mladih.

– Budući da sam nabrojio da imamo 17-18 igrača između 17 i 21 godine, jasno je da je jedan od zadataka trenera i njegova stožera da daju priliku najboljima od njih. Izuzetno mi je drago što se Vinko Skrbin vratio, što je trener prepoznao njegovu kvalitetu i što je ostao. To i jest put za sve ostale mlade igrače, koji će kroz treću ligu pokušati izboriti povratak u Goricu. Teško je očekivati da ćemo ubaciti deset naših klinaca u prvu momčad i očekivati da se to neće osjetiti na rezultatu. A kad nemaš stabilnost u rezultatu, nemaš ni dobro okruženje za razvoj mladih igrača. Svi ti klinci uz nekoga moraju stasati da bi i sami sutra bili nositelji – kazao je Črnko i nastavio iz perspektive v.d. sportskog direktora.

Nenad Črnko na čelu je kluba od njegova pokretanja 2009. , ovo će mu biti 16. sezona na mjestu predsjednika… Foto: Željko Hladika/PIXSELL

– Duplirani smo na svim pozicijama, dolaskom Pavlovića i na poziciji zadnjeg veznog… Iako, poznajući nas, ne bih rekao da je prijelazni rok gotov. Možda još bacimo dvije “bombe” do kraja prijelaznog roka, ali sve će biti u okviru budžeta i financija. Možda nekoga i prodamo, pa zarotiramo neke stvari, ali sve će se bazirati na onome čime ćemo raspolagati. Znamo u kojim okvirima Gorica pleše što se budžeta tiče. Ova godina će nam vjerojatno biti najteža, budući da u posljednje dvije sezone nismo napravili transfere koji su nas ranije držali. Ali dobro, teška je bila i sezona 2022/23., pa smo je izgurali.

Upitan da odabere realan cilj između borbe za Europu, stabilnosti sredine tablice ili borbe za ostanak, odgovorio je:

– Najzadovoljniji bih bio da u momčadi od 20 igrača imam 15 Velikogoričana, pa makar se i borio za ostanak. Nažalost, to je nemoguće… Najvažnije je na početku stabilizirati momčad, što najbolje znamo iz iskustva od prije dvije sezone. Imali smo takva iskustva i u deset godina druge lige, također smo se jedne sezone borili za ostanak, a kad prođete takva iskustva, pušete i na hladno. Prije dvije godine doveli smo sve igrače na početak priprema i mislili da je to to. A ispalo je da to baš i nije to. Na bazi tih iskustava išli smo čekati da dobijemo ono što želimo.

Drugim riječima, ciljevi dolaze u fazama.

– Želimo izbjeći borbu za ostanak, stabilizirati se, ali i pokušati napraviti najviše što možemo. Bitno nam je da naši mladi igrači dobiju što više minuta, ne bi li nam stvorili predispozicije za neke buduće transfere, ali moramo biti i svjesni koliko je SS HNL specifična liga. Dobiješ tri utakmice zaredom, boriš se za Europe, izgubiš tri zaredom, boriš se za ostanak… Niti hoću niti mogu igračima zabraniti da se bore za Europu, za što višu poziciju, jer oni u svojim ugovorima imaju bonuse vezane uz plasman i bodove, a i nitko ne želi igrati za klub bez ambicija. Mi tražimo balans u svemu tome, tražimo način kako promovirati mlade, a istovremeno i biti konkurentan. Tu je Vrzić, tu je Kapulica, tu je Skrbin… Ajmo izbjeći borbu za ostanak, a onda su sva vrata otvorena. I unutar četiri zida, s trenerom i kapetanom, donosit ćemo odluke, planove i ambicije.

Oni će u velikoj mjeri ovisiti i o tome hoće li se netko prodati, transferirati, što posljednjih godina ide sve teže i teže.

– Nije tajna da su Krešo Krizmanić i Jurica Pršir predugo u Gorici. Koliko god su oni maksimalno fokusirani na Goricu, realnost je da tijekom osmog mjeseca dođe ponuda za njih. Upiti stalno dolaze i moguće je da ostanemo bez njih – počeo je Črnko ovaj dio priče.

– Najradije ne bih, ali moram to reći… Situacija na europskom tržištu je takva da ću, u trenutku kad dobijem pismenu ponudu za bilo koga od njih, pristati na nju ako je imalo u realnim okvirima. Nažalost, mi na nogometnom tržištu imamo klasični Dolac, hrpa agenata zove, pita koliko košta Pršir, a ja na to kažem da ne košta ništa, da pošalju ponudu i da možemo razgovarati. Pa onda ta ponuda nikad ne dođe, a za godinu dana taj isti agent kaže “imao sam za tebe ponudu tri milijuna eura, ali predsjednik nije pristao”.

– Nije to slučaj samo kod nas. Pogledajte Rijeku, Hajduk, Dinamo… Evo, ako povlačimo paralele, Rijeka je na zimu imala dva boda više od Dinama, imala je hrpu mladih igrača, a nije dobila praktički nijednu ponudu. Problem nije u nama. Po Transfermarktu Jurica Pršir vrijedi 2,5 milijuna eura, ali svjesni smo da to više nije ni približno realno. Mi smo spremni na kompromise, anuitete, bonuse za njegove nastupe, ali verificirana ponuda mora doći na papiru i onda možemo razgovarati. Sve druge načine ne prihvaćam, to znaju i oni i njihovi agenti. Uostalom, 90 posto ponuda koje su došle na papiru u Goricu, na kraju su i realizirane. A telefonski pozivi svakakvih agenata, koje ja zove pretržci, nisu relevantni – odrješit je Črnko.

Ako Pršir i Krizmanić doista odu, bit će spremne i zamjene, dijelom i zahvaljujući suradnji s Dinamom, obostrano korisnom.

– Do kraja tjedna predstavit ćemo naše Goričane Vitu Čaića i Tonija Majića, kao i Antu Suška, koji će biti ovdje na posudbi. S nama su od prvog dana priprema, ali čekali smo da se dogovore određene regulative. Moram naglasiti da je naš odnos s Dinamom vrlo korektan, ali ujedno smo i klub koji ne želi razvijati tuđe igrače ako u tome nema interes. Taj interes smo u dogovorima pronašli, a očituje se u bonusima za nastupe i postotku od sljedećeg transfera. Za svu trojicu vjerujem da su u prvom redu velike perspektive Dinama, ali mi smo ugradili i klauzulu o otkupu, isto kao što smo napravili s Kotarskim i Ajaxom. Očekujemo da će ti dečki iskočiti, da ih mi otkupimo, a oni postanu igrači koje ćemo kroz godinu dana transferirati. Dinamo tu, naravno, ima “buy-back” opciju, može ih otkupiti – pojašnjava Črnko.

Jakov Gurlica tako neće doći na posudbu, nego sa slobodnim papirima.

– Gurlica je napravio raskid ugovora i postat će naš igrač. Gledali smo pozicije koje nam trebaju. To je igrač koji je imao značajnu minutažu u slovenskoj prvoj ligi, a mi uvijek gledamo i neke svoje želje i potrebe. Gurlicaje doveden, jer računamo da će Krizmanić napraviti transfer. Računali smo i prošle godine, pa se nije dogodilo, ali ne možemo si dozvoliti da 31. kolovoza ostanemo bez njega, a da nema tko uskočiti.

Osvrnuo se prvi čovjek HNK Gorice i na dvojicu Senegalaca, Aronu Falla i Sekoua Sagnu, koji su kasnili na pripreme zbog problema s vizom.

– S obojicom smo produžili suradnju tijekom lipnja, no propusti se događaju, ovaj put ne našom krivicom. Dečki su jednostavno zaboravili da su im vize istekle i nisu mogli ući u Hrvatsku prije nego što smo to riješili. Arona je zapeo već u Senegalu i došao je čim je dobio vizu, a Sagna je zapeo u Nizozemskoj. U lipnju smo predali zahtjev za produženje radne dozvole, ali birokracija u Hrvatskoj te stvari nažalost radi malo sporije. Čim smo dobili papire, na čemu zahvaljujem načelniku Perici Maliću, on se priključio.

Druženje s novinarima završilo je pitanjem zašto su godišnje ulaznice toliko jeftine, samo 35 eura za 18 domaćih utakmica, plus kup…

– Da se mene pita, a ne pita me se ništa po tom pitanju, stavio bih trostruko više cijene. Ovako nam se događa da nam godišnje ulaznice za 35 eura kupuju navijači Dinama i Hajduka, koji dođu samo na utakmice protiv tih klubova, jer im ispadne jeftinije nego redovna cijena. Ali dobro, shvaćam to kao pohvalu, imamo prejeftine godišnje ulaznice – nasmijao se Črnko za kraj.

Ova objava Črnko: Imamo mlad i dobar kadar, ali možda bacimo i još dvije “bombe”… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.