Prijava

Vaša prijava

Gorica i reprezentacija: Uživajmo dok Broz i Ante traju, tko zna hoće li se ponoviti…

[]

Nikad turopoljski nogometni bazen nije davao previše reprezentativaca, više su to bili rijetki izuzeci, ali pojava Marcela Brozovića sve je promijenila. U Okuju ponikli Marcelo prometnuo se u ponajboljeg veznog igrača svijeta, samim time i veliku snagu reprezentacije, s kojom je dogurao korak do jubilarnog stotog nastupa.

Kad mu se u jednom trenutku priključio i Ante Budimir, nogometaš s potpuno drukčijom životnom i igračkom pričom, ispisana je povijest. Velikogorički nogomet imao je dva svoja djeteta u nacionalnom dresu u istome trenutku, a to se dosad baš i nije događalo.

Kad je još i oko vrata zasjala svjetska bronca, cijela priča dobila je još veću dimenziju, jer uvijek se lijepo sjetiti onog dočeka kod Muzeja Turopolja i okupljene mase koja je došla pozdraviti svoje dečke nakon novog veličanstvenog uspjeha hrvatskog nogometa.

Takvo nešto, nažalost, na ovom je Euru izostalo. Hrvatska je u Njemačkoj zapela već u skupini, nije se uspjela progurati među 16 najboljih na Starom kontinentu, što je unisono označeno neuspjehom. Ne i razlogom za bilo kakve katastrofične komentare, ali naravno da učinjeno nije u skladu s renomeom izgrađenim u posljednjih nekoliko godina.

A kad je tako, kad jedno veliko natjecanje ovako završi, logično je da slijede i gomile analiza, sve u potrazi za razlozima i uzrocima posrtaja na Euru. U tim su pričama važno mjesto dobili i gorički dečki, Marcelo i Ante, pri čemu je tretman bio bitno različit…

Marcelo Brozović tako je ispao jedno od glavnih objašnjenja za neispunjena očekivanja. Nije još ni završila utakmica protiv Španjolske, na neuspješnom otvaranju turnira, a već su se javili oni koji su “znali da nije to više taj Broz”.

U danima koji su slijedili mnogi su kroz medijski prostor, a pogotovo u bespućima komentara na društvenim mrežama, otišli jako daleko, predaleko s obzirom na sve što je Marcelo dao reprezentaciji, a nakon 2-2 s Albanijom sve su te priče postale samo još glasnije.

Izbornik Dalić vjerovao mu je do kraja, svemu tome unatoč, a kad je sve završilo onim golom za ispadanje protiv Talijana u zadnjoj sekundi, pa i nakon što su se slegli dojmovi, narativ je ostao isti: Broz nije odigrao turnir na svojoj razini.

Što, opet, ne znači da već na sljedećem neće. Koliko god se crtali nacrti buduće reprezentacije bez njega, nemojmo zaboraviti da mu je samo 31 godina, da će na SP-u imati 33…

Uostalom, izbornik mu je i u ovakvom izdanju dao 225 od ukupno 270 minuta u Njemačkoj, što je značajno više od onoga što je od Dalića dobio Ante Budimir. Dečko sa Cibljanice odigrao je 122 minute u tri utakmice, u tom vremenu nije uspio zabiti gol, ali zato je asistirao za dva od naša tri gola. Za jedan protiv Albanije, za jedini protiv Italije, a i u onom drugom protiv Albanaca imao je svoje prste.

Ukupno je u tri utakmice imao četiri udarca na gol, od toga jedan u okvir gola, pretrčao je nešto manje od 16 kilometara i stigao napraviti pet prekršaja! Usporedbe radi, Brozović ih je kao zadnji vezni napravio ukupno dva…

Komentari u Budimirovu slučaju išli su smjeru premale minutaže s obzirom na učinak, na to da se praktički jedino oko njega događalo nešto konkretno. Ante je 33 godine već napunio, i to ovih dana, 22. srpnja, no njegova budućnost u reprezentaciji morala bi postojati. Bude li igrao na ovoj razini, bude li zdrav i raspucan u svojoj Osasuni, njegov status može biti samo još bolji.

Marcelo se, s druge strane, vratio u Saudijsku Arabiju, u svoj Al Nassr, i tamo će brusiti formu za sve sljedeće izazove. S klubom, ali i reprezentacijom, u kojoj će i dalje biti dvojica naših ljudi. Počevši već od akcije početkom rujna…

Uživajmo dok traje, jer tko zna kad će se i hoće li se ovakvo nešto ikad ponoviti.

 

Budimir na Euru preskočio Dudu Pavličića
Koliko je nesvakidašnja činjenica da imamo dva Goričana u reprezentaciji u istom trenutku govori i podatak da smo ih ukupno imali – šest!
Broz je vodeći na toj listi, sa svojih 99 nastupa, a prvi sljedeći je Tomo Butina, koji je odrastao na rubu današnjeg “tuđmanca”. Budimir ima četiri nastupa manje, ukupno 24, i na Euru je preskočio Dubravka Pavličića, koji je 22 puta igrao za Hrvatsku. Devet nastupa ima Mario Cvitanović, a jedan Dario Krešić, dečko iz Velike Mlake, danas menadžer.

Ova objava Gorica i reprezentacija: Uživajmo dok Broz i Ante traju, tko zna hoće li se ponoviti… se prvi puta pojavila na cityportal.hr.