Prijava

Vaša prijava

Nova snaga turopoljskog nogometa: ‘Dečki iz Mlake i Polja su predložili, mi pristali…’

[]

Povratak nogometnoga kluba u Velikoj Mlaki dogodio se u ljeto 2022., cijelih 17 godina nakon što je ugašena tadašnja NK Velika Mlaka, klub koji je godinama ponosno nosio arhaični naziv NK Napredak. Pod tim imenom igrao se u Velikoj Mlaki svojevremeno i drugi rang hrvatskog nogometa, famozna 1.B liga, da bi 2005. godine došlo do konačnoga gašenja. I pauze što se tiče postojanja kluba, ali ne i igranja nogometa u mjestu koje spaja Turopolje s metropolom…

Upravo ovdje, u Velikoj Mlaki, svoju “ispostavu” imala je HNK Gorica, školu nogometa vodio je Keko Marušić, ali nije to bilo to… Prije dvije godine, dakle, priča je ponovno krenula, osnovan je klub NK Velika Mlaka 1947, s godinom osnutka legendarnog NK Traktorista u imenu, prvoga kluba u ovome mjestu uopće. Ideja je bila raditi s klincima, dogurati ih do juniora, pa onda od tih mladih igrača formirati i seniorsku momčad. Jednog dana, kad se za to stvore uvjeti.

Međutim, “požurnica” je stigla izvana, inicijativom ekipe koja je prošle godine osvojila malonogometnu ligu VG Sjever.

– Ako nemate ništa protiv, mi bismo oformili seniorsku momčad i krenuli od zadnje lige – glasila je ideja s kojom su dečki iz Velike Mlake i Velikog Polja došli čelnicima novoga kluba u mjestu.

Potporu su dobili, kao što je i velikogoričko središte dobilo još jedan seniorski klub u natjecanju. Ukupno osamnaesti.

– Da, krećemo u natjecanje 2. ŽNL Istok, osmom i najnižem rangu hrvatskog nogometa, kao jedna od ukupno 12 momčadi u toj ligi. Prvo okupljanje odrađeno je 26. srpnja i od tad redovno treniramo – izvijestio je trener seniorske momčad Velike Mlake 1947, 32-godišnji Stjepan Đuračić.

Mladi je to stručnjak iz vlastitog pogona, koji je dosad vodio mlađe klupske kategorije, a to će raditi i dalje, usporedno s treniranjem seniora u povijesnoj povratničkoj sezoni. U nju su Velikomlačani  ušli s ukupno 28 igrača u rosteru, pri čemu je raspon godina prilično ozbiljan.

– Kako smo slagali momčad? Baza su ti dečki iz malog nogometa, priključili smo im i naše juniore, a neki su se reaktivirali, neki došli iz drugih klubova… Uglavnom su to dečki između 20 i 23 godine, ali ima ih i nekoliko starijih iskusnijih. Usotalom, dio ovoga kadra ima iskustva i u puno višim rangovima natjecanja, a nekoliko njih priključilo se i iz veterana, koji su prošle sezone bili drugi u svojoj ligi – objavnio je trener Đuračić, dodavši podatak koji je zapravo i bio ideja vodilja:

– Od ovih 28 igrača na popisu, njih 22 ih je iz Velike Mlake i Velikog Polja! To smo i željeli, domaću momčad, uz trojicu igrača iz Zagreba i trojicu iz Velike Gorice i okolice. Vjerujemo da će to biti kadar koji će imati što za reći u ovom rangu natjecanja.

Imenima i prezimenima, ovo je aktualni kadar NK Velike Mlake 1947:

Leo Đuđić, Drilon Maloku, Josip Marić, Vladimir Bedeković, Stjepan Jurić, Stjepan Čizmadija, Niko Milanović, Natalis Mujkić, Teo Beg, Leon Beg, Gabriel Ljubej, Lovro Lučić, Dominik Krajnc, Filip Crnić, Kristian Rončević, Franco Holik, Zvonimir Radoš, Ivan Bagarić, Perica Perković, Ivan Perković, Karlo Cerovski, Toni Rendulić, Ivan Mikulčić, Ivan Vidović, Roko Grizelj, Antonio Milak, Dorian Trupčević.

Od ukupno 12 klubova u ligi, dva će biti s našem područja, Velika Mlaka i Dinamo Hidrel iz Novog Čiča, koji bi po svakoj logici trebao biti i među favoritima za ulazak u viši rang. Tek okupljeno društvo iz Mlake također bi voljelo biti u toj priči, no u ovom je trenutku teško predvidjeti koliko će ova momčad biti dobra u odnosu na konkurente, među kojima je većina klubova iz vrbovečkoga kraja, dio iz dugoselskog…

– Zasad je jako dobar odaziv igrača na ljetnim pripremama, unatoč izostancima radi godišnjih odmora. U prosjeku imam od 18 do 20 igrača na treninzima, zajedno s juniorima koje smo priključili (Filip Cundeković, Ante Knežević, Domagoj Ružić, Ivan Vlašić, Domagoj Barišić, Josip Krvarić) i pokojim veteranom (Marko Smolec, Josip Perić), koji su od početka krenuli u pripreme sa seniorima, tako da se može kvalitetno i dobro raditi – kaže trener Đuračić i dodaje:

– Kondicijski trener Boris Dovijanić zadužen je za fizičku i kondicijsku pripremu igrača i odrađuje odličan posao s dečkima, a dečki imaju, po potrebi, i podršku u vidu stručnog medicinskog tima od klupskog medicinskog osoblja Ervina Horvata i Marije Bolotin.

Prema svemu sudeći, sve to skupa krenulo je dosta ozbiljno, ali trebat će još vremena da se kockice do kraja poslože, što je pokazala i povijesna prva prijateljska utakmica. Protivnik su bili juniori Kurilovca, od ove sezone smješteni u drugi rang hrvatskog juniorskog nogometa, koji su slavili rezultatom 4-0.

Do kraja priprema Velika Mlaka će još igrati protiv Mladosti iz Buzina (14. kolovoza), Turopoljca (21. kolovoza), Turopolja (24. ili 25. kolovoza) te Hrašća (1. rujna), a dogovoreni su i nastupi na turnirnima u Meštrici i Mičevcu.

U svakom slučaju, krenulo je, nogomet se i definitivno vratio u Veliku Mlaku…

Ova objava Nova snaga turopoljskog nogometa: ‘Dečki iz Mlake i Polja su predložili, mi pristali…’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.