Prijava

Vaša prijava

Ovo su Rim, Tim i Tagi – ptići bijele rode

[]

Posjetitelji Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije odabrali su imena mladim ptićima čiji život možete pratiti 24 sata na dan. U prvoj fazi je javnost predlagala imena, a potom su djelatnici ustanove suzili izbor na:

1. Lada, Lela i Zora,
2. Rim, Tim i Tagi
3. Ferdo, Rudi i Anastazija

Pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagreb na kraju su odlučili kako će se zvati rode. Imena su inspirirana pjesmom koja je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu ove godine, „Rim Tim Tagi Dim“ od Baby Lasagne a predložila ih je Tihana Otmačić.

Foto: Rim, Tim i Tagi/JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Rim, Tim i Tagi, na prvi pogled izgledaju slično kao i roditelji, a razlikovati ih možete po boji kljuna i nogu. Mlade rode imaju crni kljun i tamnije noge, a s vremenom, već prije izlijetanja, boja kljuna i nogu postupno prelazi u narančastu te tamnocrvenu.

Mlade rode trenutačno vježbaju letenje, a u sljedećim tjednima će se odvažiti i krenuti na svoj prvi let za Afriku. Prvo će se okupiti u manja jata koja će se putem do Izraela povećati na čak do 10.000 ptica u jednom jatu. Zatim uz rijeku Nil nastavljaju put do juga Afrike, čak do Južnoafričke Republike. Ovisno o najezdama skakavaca mogu ostati i u nekim sjevernijim krajevima. Rode se često ne vraćaju prve godine jer nisu spolno zrele, već će se vratiti tek u trećoj ili četvrtoj kalendarskoj godini.

Zanimljiv primjer imamo na gnijezdu koje prati kamera Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije zahvaljujući prstenovanju. Prstenovana ptica se izlegla 2018. u Lonjskom polju, 2019. je viđena u Izraelu, a sada, u četvrtoj godini, gnijezdi se u Donjoj Zdenčini.

Ova objava Ovo su Rim, Tim i Tagi – ptići bijele rode se prvi puta pojavila na cityportal.hr.