Prijava

Vaša prijava

Velikogoričani najbolji korisnici reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj

[]

U sklopu održivog gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici i okolnim naseljima, osim prikupljanja otpada od vrata do vrata, važno je stanovnicima omogućiti donošenje vrijednih sirovina na lokacije reciklažnih dvorišta. Reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u sustavu gospodarenja otpadom jer služe kao poveznica između građana, ovlaštenih sakupljača i ovlaštenih obrađivača otpada.

U Velikoj Gorici postoje dva stacionarna reciklažna dvorišta koja se nalaze na sljedećim adresama : Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava u Mraclinu i Reciklažno dvorište „ Velika Gorica“ na adresi I.G. Kovačića bb. U planu je otvaranje novog i modernijeg reciklažnog dvorišta u samom gradu, koje će vrlo brzo otvoriti svoja vrata svim stanovnicima Velike Gorice.

Foto: VG Čistoća

U naseljima i četvrtima koje nisu u blizini izgrađenog reciklažnog dvorišta, veliku ulogu ima mobilno reciklažno dvorište zahvaljujući kojem svaki stanovnik u svome naselju može odložiti sortirani otpad. Mobilno reciklažno dvorište postavlja se jednom godišnje na 54 lokacije na području grada Velike Gorice, a raspored postavljanja se šalje svim korisnicima početkom godine.

Popis materijala koji se smiju besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu definiran je Pravilnikom o gospodarenju otpadom ( NN 106/2022), a odnosi se na razne materijale koji pravilnim zbrinjavanjem postaju korisna sirovina za daljnju obradu.

– Također je važno zbrinjavati otpad na pravilan način da ne završi odbačen u prirodi te tako onečisti zrak, tlo i vodu. U našim reciklažnim dvorištima moguće je BESPLATNO donijeti sve kategorije otpada određene Pravilnikom poput raznih vrsta namještaja ( kuhinjski, kupaonski, građevni iz kućanstva, vrtni namještaj, dječja oprema i sl.) pa sve do električnog i elektronskog otpada, lijekova, boja i lakova, stakla, metala i papira – ističu iz VG Čistoće.

Foto: VG Čistoća

Ukoliko niste sigurni možete li neki materijal odložiti u reciklažno dvorište, za informacije se uvijek možete obratiti na sljedeće brojeve telefona :

Reciklažno dvorište Velika Gorica Tel.: (01) 6646 982
Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava Tel.: (01)6268 078
Korisnička služba VG Čistoće : (01) 6566 757, (01) 6566 758

Foto: VG Čistoća

Da bi stanovnici imali pravo na besplatno odlaganje odvojenog otpada u reciklažna dvorišta, na ulazu su dužni pokazati identifikacijski dokument na kojem se vide ime i prezime te adresa korisnika ili drugi dokument/ punomoć ( za staratelje, skrbnike i sl.) te račun/odrezak za odvoz otpada na kojem se nalazi barkod koji se za svakog korisnika individualno generira.

Također, korisnici su obavezni donijeti već unaprijed sortiran otpad što znači da nije moguće donijeti miješani komunalni ili izmiješani građevni otpad ili bilo koju drugu vrstu izmiješanog otpada. Otpad treba biti odvojen po kategorijama, kao i u kućanstvu, te VG Čistoća nije dužna primiti izmiješani otpad.

Foto: VG Čistoća

– U 2023. godini reciklažna dvorišta Velike Gorice odvojeno su prikupila čak 3.787 tona otpada što je drugi najveći rezultat u Republici Hrvatskoj no sukladno broju reciklažnih dvorišta i veličini grada slobodno možemo reći kako su stanovnici Velike Gorice najbolji korisnici reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj. Hvala vam što odvajate otpad! – istaknuli su iz VG Čistoće.

Ova objava Velikogoričani najbolji korisnici reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj se prvi puta pojavila na cityportal.hr.