Prijava

Vaša prijava

Svjetlo dan uskoro će ugledati knjiga Đure Mesića o povijesti Novog Čiča

[]

Đuro Mesić rodio se 4. veljače 1955. u Požegi gdje je i živio, a u Novo Čiče se doselio 2007. godine u kvart, takozvani “Beverly Hills” (lokalni nadimak autora teksta). Vrlo brzo se asimilirao u sve pore novog društva, a sklon pisanju o minulim vremenima, odlučio je istražiti povijest Župe Svetog Ivana Krstitelja Novo Čiče.

Ideju je dobio spoznajom o pokušaju Nikole Šimca, negdašnjeg predsjednika Mjesnog odbora, da se napiše monografija o Čiču i pripadajućim mjestima Jagodnu, Ribnici, Lazinama Čičkim, Podotočju Donjem i dijelu Poljane Čičke. Nikola je predložio da sve postojeće Udruge župe i društva odvojeno istraže i stave na papir tijek svojeg djelovanja pa da se onda sve objedini.

Nažalost, samo je predstavnik nogometnog kluba Dinama Novo Čiče Mato Paviša odradio posao do kraja pa je na kraju objavljena samostalna knjiga o klubu za razdoblje 1948-1998. Mesić pojašnjava.

– Imam određena iskustva o istraživačkom pisanju jer sam već objavio nekoliko knjiga takve vrste – kaže Mesić.

Sve je vjerojatno krenulo u ugostiteljskom lokalu Dubravka Hrkovca “Kavalir” koji se kroz povijest zvao i “Vaga”, a ima tradiciju više od stoljeća (vidi fotografiju tri, Hrkovac i Mesić)). Zidovi su ukrašeni starim, velikim i kvalitetnim fotografijama o kojima se razgovaralo i tako je sve krenulo.

Foto: Mato Paviša

– Dobio sam najprije podršku predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Čedomira Tomašić, a onda i svih udruga i društava Župe koja postoji od 1334. godine, a možda je i malo starija. U knjizi će biti nabrojani i svi župnici od 1501. do danas – otkrio je na početku razgovora Đuro pa nastavio.

– Želim ukratko spomenuti sadržaj knjige i tako zainteresirati mještane, možda će ih nešto privući knjizi. Škola u Novom Čiču je počela s radom 1858. godine o čemu svjedoči puno starih zajedničkih fotografija i popis svih njenih nastavnika – kazao je Mesić.

Fotografija iz buduće knjige Đure Mesića.

– Općinsko vatrogasno društvo osnovano je 1893. a Pjevačko i tamburaško društvo Javor tri godine kasnije i trajalo je do 2. svjetskog rata. Lovačko društvo Trčka oformljeno je 1945. godine ispred svih mjesta koje gravitiraju Čiču. Odmah nakon 2. svjetskog rata osnovano je i Kulturno umjetničko društvo Antun Cvetković. Nogomet se u Novom Čiču igrao između dva svjetska rata a djelovala su dva kluba, Športski klub Frankopan i Slavija. Dinamo je formiran 1948. Aktiv žena djelovao je od 1960. pa do Domovinskog rata a Društvo žena od 2018. Umirovljenici su svoju udrugu stvorili 1977. za sve članove nabrojenih mjesta oko Čiča. Od 2004. neko vrijeme postojao je i Veslački klub na lokalnom jezeru, Klub informatičara, Judo klub Kokica od 2010. Kulturno umjetničko društvo Čiče djeluje vrlo uspješno od 2005. i samostalno će objaviti svoju knjigu povodom 20 godina od osnutka, a i tu pomažem. Moram spomenuti i Čičke novosti koje su u izlazile od 2001. godine i bile važan kulturološki kotačić mjesta pa će naći svoje mjesto u knjizi. Sve gore spomenuto je obrađeno u detalje, fotografije su precizno opisane imenima i prezimenima, ima tu mnogo zanimljivih detalja – najavio je autor Đuro Mesić.

U knjizi je predviđena objava više od 250 vrijednih starih fotografija, spominje se proizvodnja mlijeka, transport konjima i biciklima iz Čiča u Zagreb i prodaja u specijaliziranim trgovinama u Ilici i Palmotićevoj, postoji dokumentacija o konjskom tramvaju koji je spajao Novo Čiče i željezničku postaju u Velikoj Gorici.

Fotografija iz buduće knjige Đure Mesića.

– Kao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Novo čiče upoznat sam s projektom Đure Mesića od samog starta. Vjerujem da knjigu podržavaju sve udruge i društva naše Župe, ali i Grad Velika Gorica na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom. Bit će to svojevrstan dokument o ovom dijelu Turopolja, ali možda i vrijedan poklon te prozor i van granica Lijepe naše. Naš blagdan i smotra folklora za Ivanje velika je pa i međunarodna manifestacija i prigoda da se predstavimo i dokumentiranom knjigom kao darom. Mesić je uložio mnogo truda, vremena i sredstava, a sada smo mi svi skupa na redu da mu zahvalimo i pomognemo osigurati sredstva za štampanje. Knjiga bi trebala biti promovirana početkom iduće godine – zaključio je na kraju predsjednik Čedomir Tomašić.

Fotografija iz buduće knjige Đure Mesića.

Ova objava Svjetlo dan uskoro će ugledati knjiga Đure Mesića o povijesti Novog Čiča se prvi puta pojavila na cityportal.hr.