Prijava

Vaša prijava

Dokumentaracu ‘Hassanovi ratovi’ nagrada Zlatni šlep, a dobitnicima čestitao i gradonačelnik Ačkar

[]

Dokumentarni film „Hassanovi ratovi“ trijumfirao je na ovogodišnjem 18. Vukovar film festivalu na kojem je osvojio nagradu Zlatni šlep u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Ovaj dokumentarac, u režiji Roberta Bubala, prati priču o libanonskom novinaru, političkom komentatoru i ratnom reporteru Hassanu Haidaru Diabu, koji inače živi u Velikoj Gorici.

Film je premijerno prikazan u lipnju upravo u Velikoj Gorici, a danas je gradonačelnik Krešimir Ačkar održao svečani prijem za redatelja i novinara.

– Vaš uspjeh u jakoj konkurenciji dokumentarnih filmova uključujući ovogodišnjeg dobitnika Oskara, vaša priča je osvojila srce žirija i gledatelja što govori samo koliko je to kvalitetna, dobra i bitna priča. Ovo priznanje ne samo da slavi viziju redatelja već ističe izniman doprinos Hassana kao novinara, ratnog reportera i političkog komentatora. Velika Gorica postaje grad koji kroz vašu priču svjedoči važnosti dokumentiranja povijesti, ali istine i pravde – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Film otkriva nepoznatu priču Hassana iz njegove prošlosti, kako je kao dječak držao pušku u ruci u svom rodnom gradu Bejrutu, ali i kako je stigao u svoju novu domovinu Hrvatsku te u njoj ostavio traga, a danas s ponosom ističe da je postao pravi Turopoljac.

– Sretan sam što smo premijeru imali upravo u Velikoj Gorici i hvala gradonačelniku što nam je otpočetka dao svoju podršku. Kada sam pročitao da je bila najveća elita ikada na promociji u Gorici, bila mi je iznimna čast i obećajem da ću uvijek promovirati ovaj grad i Turopolje – rekao je Hassan.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Scenarist i redatelj Robert Bubalo istaknuo je kako je snimanje filma bio ogroman, ali i opasan pothvat.

– Tko je pogledao film vidio je da se ekipa u jednom trenutku bila izgubila na jednom od najopasnijih mjesta na svijetu. Unutar filma imamo tu jednu digresiju di je bila potraga za jednim dijelom ekipe. Bilo je doista uzbudljivo i opasno, zanimljivo i jedno veliko životno iskustvo nakon čovjek izvuče određene pouke. Svaki je to na svoj način interpretirao, a sebi sam rekao da mi je dosta nošenja ‘glave u torbi’ i da ću sljedeći film raditi neku glazbenu komediju – komentirao je Bubalo.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a podršku su dobili i od Grada Velike Gorice.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Ova objava Dokumentaracu ‘Hassanovi ratovi’ nagrada Zlatni šlep, a dobitnicima čestitao i gradonačelnik Ačkar se prvi puta pojavila na cityportal.hr.