Prijava

Vaša prijava

Mobiteli u goričkim školama: Od danas su dozvoljeni u samo jednoj školi!

[]

Kao da im nije dovoljno što je baš u noći na ovaj ponedjeljak, prvi dan nove školske godine, jesen zamijenila dugo toplo ljeto, učenici najveće velikogoričke škole, OŠ Nikole Hribara, morat će se suočiti s još jednom promjenom u njihovim životima. Školsko vijeće, naime, donijelo je odluku kako je od početka ove godine upotreba mobitela u školi – zabranjena!

– Dosad smo imali odredbu po kojoj su mobiteli bili dozvoljeni tijekom odmora, a sad smo odlučili da to ukinemo. Od trenutka kad zakorače u školsko dvorište, pa sve do trenutka kad ga napuste, upotreba mobitela nije dozvoljena – kaže ravnatelj Stjepan Maravić.

Svjestan je, kaže, da će takva odluka možda dovesti i do određenih otpora, kako među učenicima, tako i među roditeljma, ali ona je definitivna i nepromijenjiva. Uostalom, ona ide u smjeru dobrih praksi iz većine drugih velikogoričkih osnovnih škola. Odluka koju su donijeli u “Hribaru”, naime, pokazala se jako dobrom u još šest škola na našem području, počevši s OŠ Vukovina.

– Mi smo prvi koji smo uveli takvu odredbu – s neskrivenim ponosom konstatira Damir Bedić, ravnatelj OŠ Vukovina.

– Upravo smo ušli u četvrtu školsku godinu u kojoj je upotreba mobitela zabranjena i mogu vam reći da je efekt jako pozitivan. Ranije, dok su imali mobitele, na odmorima su djeca bila pasivna i nezainteresirana u tolikoj mjeri da često nisu otišli ni na gablec. Nakon što smo ukinuli korištenje mobitela, na odmorima je to potpuno druga slika. Djeca su aktivnija, živahnija, puno više komuniciraju i druže se, a mi smo im čak i postavili dva stola za stolni tenis, što se također pokazalo jako dobrim – govori ravnatelj Bedić.

U Vukovini, dakle, djeluju pioniri ove naše priče, oni su probijali i neke psihološke barijere, no danas je to već stara priča.

– Imali smo prezentaciju naše odluke pred roditeljskim vijećem i gotovo svi su bili potpuno suglasni s našom idejom. Naravno da je bilo i nekih pojedinaca koji se nisu slagali, ali to je uvijek tako. Prve godine djeca su još i pokušavala, testirala nas, ali bili smo strpljivi i dosljedni, pa su vrlo brzo shvatili da korišenje mobitela nije opcija. I naviknuti su na to, o tome se više ni ne razmišlja – kaže Damir Bedić.

 

Pojavili su se ubrzo i prvi sljedbenici ove idejer, jer nakon Vukovine identičan model preuzeli su u OŠ Eugena Kumičića. I tamo je to već stara vijest, uz pravilo da učenici uvijek mogu zamoliti učitelja ako se radi o potrebi za hitnim pozivom…

Nakon što su navedena dva primjera pokazala itekako uspješnim, ali i nakon što je korištenje mobitela kod školske djece uzelo maha, počele su se priključivati i ostale goričke škole. Od prošle školske godine mobiteli se tako više ne smiju koristiti ni u OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Jurja Habdelića, OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče i OŠ Velika Mlaka.

– Jako smo zadovoljni rezultatima takve promjene. Učenici su puno komunikativniji, puno se više druže, nema više situacija da sjede po školskim hodnicima i svatko gleda u svoj mobitel. U slučaju da se nekoga zatekne s mobitelom, istoga trenutka ga se oduzima i ostavlja u našoj Stručnoj službi. Po taj mobitel moraju doći roditelji, što je prilika da i pedagoški djelujemo – potvrđuju pozitivna iskustva Zrinka Šućur, ravnateljica OŠ Velika Mlaka, i njezina kolegica iz OŠ Novo Čiče Sanja Povoljnjak.

Pojedinačna provjera školskih politika po pitanju korištenja mobitela bila je tako prilično jednolična, jer u sedam od osam goričkih škola od ovog ponedjeljka učenici tijekom nastave mogu zaboraviti na mobitele. Međutim, ona osma škola, OŠ Šćitarjevo, i dalje dozvoljava upotrebu mobitela tijekom odmora.

– Tijekom nastave, naravno, mobiteli nisu dozvoljeni, a roditelji koji baš moraju nazvati svoje dijete, znaju i kad točno to mogu učiniti, isključivo tijekom odmora. Nismo se odlučili za potpunu zabranu korištenja mobitela, ali o tome se raspravljalo prošle godine na učiteljskom vijeću. Raspravljat ćemo sigurno i ove godine na našoj sjednici, pri čemu ću uvažiti mišljenje većine. Ako više od polovice nastavnika bude za donošenje takve odredbe, i mi ćemo to učiniti. Dio učitelja zna prigovoriti da se učenici ne druže na odmorima, to je činjenica, ali ima i onih koji su “pro”, i onih koji su “contra”. Kažem, odlučit će većina – kaže Mario Ivić, ravnatelj OŠ Šćitarjevo.

Ova objava Mobiteli u goričkim školama: Od danas su dozvoljeni u samo jednoj školi! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.